Ljajić: Ograničenje marži samo do kraja godine

Uredba o ograničenju marži za osnovne životne namirnice na deset odsto važiće samo do kraja ove godine i cene vitalnih proizvoda formiraće se  na slobodnom tržištu, rekao je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić otvarajući konferenciju “Kako da Srbija poveća izvoz hrane“ održanu u Beogradu.

Mera koja neće biti produžena posle 31. decembra jeste i zabrana izvoza nekih ratarskih kultura, rekao je Ljajić, dodajući da je takva mera bila ograničenog karaktera, da je posledica je ovogodišnje suše, a bila je nužna zbog očuvanja cenovne i tržišne stabilnosti.

Ljajić je kazao da je Uredba o ograničenju marži izazvala različita tumačenja, bilo je i oštrih kritika, a kako je podsetio, i Evropska komisija je u svom izveštaju kritikovala primenu te mere.

Vlada Srbije je 30. decembra 2011. godine donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto.

Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Važenje Uredbe o ograničenju trgovačke marže za osnovne životne namirnice na 10 procenata produženo je 30. juna za još šest meseci, tačnije do kraja tekuće godine.

Ljajić je ukazao da će država i u postojećoj situaciji naći drugi način da održi stabilnost tržišta hrane.

Ministar je najavio i promene Zakona o trgovini u cilju dalje liberalizacije tržišta, kao i donošenje novog Zakona o robnim rezervama koji će reformisati ceo sistem funkcionisanja robnih rezervi.