Љајић: Од балканске уније сви ће профитирати

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је учињен први корак ка формирању балканске уније, чији је коначни циљ економско удруживање тржишта Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније и Косова и Метохије.

Усагласли смо такозвани „протокол пет“, који подразумева олакшање трговине робама. Сви су потписали и требало би да ступи на снагу до краја године, рекао је Љајић за данашњи Српски телеграф.

Љајић: Од балканске уније сви ће профитирати

Према његовим речима, начелно је усаглашен и „протокол шест“, који подразумева либерализацију трговине услугама.

Корак по корак идемо ка царинској унији као коначном циљу, навео је Љајић, наглашавајући да то никако није замена за ЕУ, већ припрема региона за лакши приступ европској заједници.

Свако засебно је мало тржиште и као такви нисмо довољно интересантни за већа страна улагања и инвестиције, а наше фирме нису довољно конкурентне да на светском тржишту воде битку са великим мултинационалним компанијама, казао је он.

Из тога проистиче неопходност да удружујемо капацитете, јер није исто када наступате као тржиште од некокило милиона људи, и о скоро 22 милиона људи, рекао је Љајић.

Српски телеграф наводи да је идеја потекла од српског председника Александра Вучића, добила је подршку европског комесара Јоханеса Хана, а затим Европе и Немачке, које су спремне да издвоје новац за реализацију.