Љајић: Огромна обавеза је санирање последице катастрофа

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас, поводом поплава које су задесиле Србију, да опасност пролази, али да су видљиве размере штете и да су углавном погођене општине које кубуре са малим буџетима.

Због тога је, додао је Љајић гостујући у Јутарњем дневнику РТС, огромна обавеза за Владу Републике Србије и државу да се санирају последице катастрофе.

 

 
Потпредседник Љајић је рекао да су углавном погођене општине са лошом инфраструктуром и великом незапосленошћу, да је још приоритет спасавање људских живота и да се последице морају санирати да би се живот вратио у нормалу за шта су потребна огромна финансијска средства и стручни људи.

Љајић, који је јуче посетио Бајину Башту, каже да су мање штете од поплава и од воде, иако има поплављених пољопривредних газдинстава и ораница, али да има хиљаду клизишта, да су оштећени путеви, многе куће готово неупотребљиве, а многа села одсечена од света.

Он је најавио да мора да се ради на више фронтова, јер је више од 3.000 километара путева оштећено, 250 мостова срушено, а 2.500 стамбених грађевинских објеката урушено и оштећено и да ће бити потребна добра координација између владе и локалних самоуправа.

Говорећи о кажњавањима оних због шпекулативних радњи, Љајић је прецизирао да је мањи број дојава грађана, којих је јуче било само 17 и да се најчешће догађа да те дојаве нису биле праве, јер инспекцијске контроле у највећем броју случајева нису нашле готово ништа, а да је до сада затворено седам продавница.

Љајић је поручио грађанима да не пријављују локалне продавце само зато што нису са њима у добрим односима, али да ће се ригорозно поштовати закон и неће бити дозвољено никоме да ситуацију користи да би се обогатио или стекао неовлашћени профит.

Министар је рекао да, са друге стране, има и обрнутих случајева да су се трговци понудили да донирају воду, намирнице и да њима треба одати признање за хуманитарну помоћ коју су пружили.

Говорећи о робним резервама и основним животним намирницама, Љајић је рекао да је јуче на влади донета одлука да се у тој области скрати процедура, јер је ванредна ситуација.

Сектор за ванредне ситуације ће, зависно од захтева које добија од кризних штабова, моћи ће да да налог робним резервама за испоруку одговарајуће робе, односно грађевинског материјала и лекова.

„Апелујем на локалне самоуправе, али и на Сектор за ванредне ситуације да робу из робних резерви заиста користимо када исцрпимо све друге изворе“, поручио је Љајић.

Он је објаснио да те робе има довољно, али да је потребно водити рачуна као да је има у минималним количинама, да не би дошло до несташице.

Љајић је додао да се 1.000 тона кукуруза даје сада за исхрану стоке, али да је дат и налог за 85 тона конзерви, паштета, нарезака, млека у праху, 50 тона брашна, а да се од јуче спроводе нова бржа и ефикаснија процедура.