Љајић: Интересовање турских компанија за улагање у Србију никада веће

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да економски односи Србије и Турске иду узлазном путањом и да је планирано да вредност робне размене између две земље у наредне две године достигне најмање милијарду евра.

Интересовање турских компанија за улагање у Србију никада није било веће, истакао је Љајић на конференцији „Унапређење економских односа између Турске и Србије“ одржаној у Београду, и поручио да су инвеститори из те земље добродошли и да ће Влада Србије учинити све да им помогне.

Он је рекао да у Србији тренутно има од 60 до 70 турских компанија, а да је њихов број у околним земљама значајно већи и да Србија жели што више турских инвеститора.

Љајић је рекао да то што две земље имају добру фазу у међусобним односима не значи да сарадња не може бити још боља и успешнија.

Робна размена између Србије и Турске, додао је, још није задовољавајућа са становишта потенцијала, јер је у 2014. износила 618 милиона евра.

Ипак, каже Љајић то је два и по пута више него 2010. године, када је на снагу ступио споразум о слободној трговини.

Он је напоменуо да је српски извоз већи пет пута, а турски два пута него пре тог споразума.

Љајић је истакао и да је значајно повећан број летова на реалацији Београд – Истанбул, па је тако број путника у јануару ове године био укупно већи од 20.000, што је готово дупло више него у истом месецу 2013. године.

Он је рекао да је повећан број турских туриста у Србији, а да је Турска друга туристичка дестинација за Србе, после Грчке.
„Турске серије и српски туристи допринели су побољшању климе и отклањању стереотипа“, казао је Љајић.

Помоћник министар економије Турске Аднан Јилдирим је нагласио да су односи Турске и Србије блиски и искрени и да та земља Србију види као свог комишију, који годишње угости 110.000 турских камиона и милион и по припадника турске дијаспоре.

Амбасадор Турске у Србији Кемал Бозај је истакао да Турска жели унапређење сарадње и инвестиција у свим привредним областима, да жели да инвестира у Србију, али и очекује што већи број српских компанија у Турској.