Љајић и Почивалшек: Заједнички напори ка трећим тржиштима

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар за привредни развој и технологије Словеније Здравко Почивалшек разговарали су данас на Сајму туризма о туристичком развоју и унапређењу туристичке понуде обе земље у циљу заједничких напора ка трећим тржистима.

Љајић је новинарима након састанка рекао да би 21. марта у Београд требало да дође првих 700 туриста из Ирана.

“Заинтересовани смо да заједно наступамо и на трижишту Кине, али и и арапских земаља“, рекао је Љаљић додајући да, што се више удруже заједнички потенцијали и капацитети већа је могућност да се привуче и већи број туриста.

Љајић сматра да су и Србија и Словенија у узлазној путањи када је у питању туристички развој и туристичке понуде.

Он је рекао да Словенија бележи раст бањског и велнес туризма оцењујући да та земља за Србију може да буде добар модел у тој области.

Министар је истакао и да је важно да се омогући улагање и развој бања у Србији.

“Бањски туризам је нешто на чему морамо да базирамо будући туристички развој“, рекао је Љајић додајући да мора да постоје јасна визија, већа улагања, али и веће стране инвестиције.

Почивалшек је навео да су за госте из Србије у Словенији најинтересантније бање, а затим главни град – Љубљана, док су словеначким туристима најинтересантнији Београд и Нов Сад.

Он је рекао да је за првих 11 месеце прошле године у Словенији било 80.000 српских туриста који су остварили више од 200.000 ноћења.

Према његовим речима, постоје велики потенцијали да се све више унапређује и развија туристичка понуда.

Састанку два министара на штанду Туристичке организације Србије, поред представника министарстава присуствали су и представници ТОС-а.