Љајић: Хрватска блокада штети свима

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас поводом једностране одлуке Хрватске да забрани теретни саобраћај са Србијом, да је то брутално кршење принципа слободне трговине, да обе стране трпе огромну штету и да очекује реаговање Европске комисије.

Љајић је рекао да је то брутално кршење правила Споразума о стабилизацији и придруживању (С СП) због чега је упућено писмо комесару за проширење и суседску политику Европске уније Јоханесу Хану, који ће доћи у петак, а да ће амбасадор Србије у Бриселу већ данас разговарати са европским званичницима.

Потпредседник Владе је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, истакао да је јуче телефоном разговарао са хрватским амбасадором коме је пренео да „не би било добро да будемо приморани да уводимо реципрочне мере“.

Љајић је пренео да је тренутно, према подацима граничне полиције, колона возила дуга 12 километара, а да је прошле године робна размена са Хрватском износила 757 милиона евра.

„Морамо да тражимо мере, контрамере, ако будемо принуђени да то урадимо а очито ћемо бити принуђени, јер се ништа не дешава, морамо да налазимо оне мере које неће погодити трговину са целом ЕУ, већ управо да те мере погоде само оне који су увели мере против трговине са Србијом“, најавио је Љајић.

Љајић је нагласио да није жеља да било која мера Србије утиче на њене трговинске односе са ЕУ, али да ће свакако имати последице на трговинске односе са Хрватском и да „очекујемо да се ово стање прекине, да Хрватска заустави ову одлуку“.

„Ово је једна заиста неразумна одлука, која није у корист наших односа, али није у корист ни укупне регионалне стабилности“, рекао је Љајић, указујући да избегличка криза нема везе са овим проблемом и да чак ни две земље које су у рату не забрањују међусобну трговину и дозвољавају бар промет основних роба.

Љајић је подсетио да је Хрватска 10. спољнотрговински партнер Србије и да Хрватска више роба извезе у Србију, него Србија у Хрватској и да више од 200 хрватских фирми послује у Србији.