Љајић: Еко туризам шанса за Србију

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас на Власинском језеру да је еко туризам шанса за Србију и додао да би туризам требало да нам буде значајна привредна грана, за шта имамо неискоришћене потенцијале.

Отварајући сезонску пијацу с локалним пољопривредним производима и рукотворинама потпредседник Љајић је навео да је то одличан пример јавно-приватног партнерства и афирмације локалног економског развоја.

Осим тога, додао је он, ово може да буде добар пример за прекограничну регионалну сарадњу, јер туризам има не само економску, већ и друштвену улогу и може да буде пример како да се потенцијали у региону удруже и представе без обзира на границу.

Љајић је рекао да екотуризам јача у великом броју европских земаља, а поједине привреде замаља у свету, попут Костарике и Аустралије, и свој развој заснивају на развоју тог вида туризма.

Пијаца чије је опремање коштало пет милиона динара, отворена је у оквиру трогодишњег пројекта „Промоција екотуризма и заштите животне животне средине Власинског језера“ који реализује Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у сарадњи са Владом Србије и општином Сурдулица, a уз подршку компаније Кока-кола.

Директорка УНДП у Србији Ирена Војацкова Солорано је казала да је та организација уложила 231.000 долара и најавила улагање и у друге заштићене зоне у Србији.

Директорка Туристичке организације Србије Гордана Пламенац је навела да ће следеће године главна тема за промоцију Србије бити активан одмор и да ће се Власина наћи у том пројекту, али је неопходно да се омогуће додатни смештајни капацитети и инфарструктурни садржаји.