Ljajić: Eko turizam šansa za Srbiju

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas na Vlasinskom jezeru da je eko turizam šansa za Srbiju i dodao da bi turizam trebalo da nam bude značajna privredna grana, za šta imamo neiskorišćene potencijale.

Otvarajući sezonsku pijacu s lokalnim poljoprivrednim proizvodima i rukotvorinama potpredsednik Ljajić je naveo da je to odličan primer javno-privatnog partnerstva i afirmacije lokalnog ekonomskog razvoja.

Osim toga, dodao je on, ovo može da bude dobar primer za prekograničnu regionalnu saradnju, jer turizam ima ne samo ekonomsku, već i društvenu ulogu i može da bude primer kako da se potencijali u regionu udruže i predstave bez obzira na granicu.

Ljajić je rekao da ekoturizam jača u velikom broju evropskih zemalja, a pojedine privrede zamalja u svetu, poput Kostarike i Australije, i svoj razvoj zasnivaju na razvoju tog vida turizma.

Pijaca čije je opremanje koštalo pet miliona dinara, otvorena je u okviru trogodišnjeg projekta „Promocija ekoturizma i zaštite životne životne sredine Vlasinskog jezera“ koji realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Vladom Srbije i opštinom Surdulica, a uz podršku kompanije Koka-kola.

Direktorka UNDP u Srbiji Irena Vojackova Solorano je kazala da je ta organizacija uložila 231.000 dolara i najavila ulaganje i u druge zaštićene zone u Srbiji.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac je navela da će sledeće godine glavna tema za promociju Srbije biti aktivan odmor i da će se Vlasina naći u tom projektu, ali je neophodno da se omoguće dodatni smeštajni kapaciteti i infarstrukturni sadržaji.