Љајић: До средине марта нови модел економске дипломатије

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је да ће до средине марта бити предложен нови модел економске дипломатије у Србији, који ће бити ефикаснији и доста јефтинији.

„Имамо искуства са претходним моделом који није показао довољну учинковитост, био је сувише скуп и потрошили смо око девет милиона евра за пет и по година, а резултати су били прилично мршави”, рекао је Љајић новинарима у Палати Србија.

Љајић: До средине марта нови модел економске дипломатије

Како каже, потребно је пронаћи модел економске дипломатије који ће омогућити привлачење још више страних инвестиција и повећање извоза, што су два основна циља које ће бити пред новом економском дипломатијом.

„Тај сектор ће бити формиран у оквиру Министарства спољних послова и мора се формирати врло јасна координација свих надлежних институција и министарстава. Ту мислим пре свега на економске ресоре. Кренућемо са миминалном варијантом која најмање кошта”, рекао је Љајић.

Он је казао да ћемо кренути са земљама са којима имамо највећи обим трговине, а то су Италија и Немачка, где ћемо можда имати и више од једног дипломате.

Љајић је рекао да ће бити покривени и Кина и Русија.

„Могуће је да ће из једне земље дипломате покривати и више суседних земаља. Желимо да најбољи људи одлазе у економску дипломатију и неће бити примани нови људи већ ћемо их ангажовати из постојећих институција, агенција, министарстава, одакле ћемо слати квалитетне људе”, навео је Љајић.