Љајић у Бајиној Башти обећао помоћ Владе

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић обишао је данас подручје општине Бајина Башта, где је с локалним челницима разговарао о ситуацији и последицама катастрофалних падавина и клизишта.

Док у самом граду ситуација није драматична, у околним селима и засеоцима клизишта су покренула читава брда, а око 300 кућа је уништено или толико оштећено да више није за употребу.

Локални путеви у околини Бајине Баште су у веома лошем стању, местимично потпуно прекинути клизиштима или измењеним речним токовима или затрпани одронима, те је кретање и даље веома отежано.

„Још нема процене штете, опшински кризни штаб ради на томе, али је очигледно да је реч о огромној материјалној штети, пре свега инфтраструктурних објеката, пољопривредног земљишта и кућа“, рекао је Љајић новинарима.

Он је обећао да ће Влада Србије обезбедити помоћ, пре свега у грађевинском материјалу, и да ће учинити све како би што пре биле саниране последице штете.

Председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић рекао је да је највећа потреба за горивом и грађевинским материјалом, док је снабдевање електричном енергијом нормализовано.

Општине Чајетина и Нова Варош послале су, према његовим речима, помоћ у људству и опреми.

Филиповић је додао да су сада најпотребније грађевинске машине за санацију путева и терена, али да постоји проблем са увођењем тешке механизације јер је терен још растресит.