Љајић: Албанија донела дискриминаторски закон о увозу лекова

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас Танјугу да ће Србија у петак, на седници заједничког комитета ЦЕФТА, од Албаније затражити укидање одредбе којом се у ову земљу знатно ограничава увоз лекова из земаља ЦЕФТА споразума.

„У Албанији је донет нови Закон о медицинским и фармацеутским услугама, који прописује да сваки лек који се увози у ту државу из, како су навели, „балканских земаља“, поред земље производње, мора бити регистрован и у некој од држава ЕУ. То је потпуно дискриминаторска одлука Албаније, јер такав услов нису прописали ни за једну другу земљу, осим за чланице ЦЕФТА. И ми смо сада у једној парадоксалној ситуацији да су државе које су са Албанијом потписале споразум о слободној трговини у неповољнијем положају у односу на све остале“ навео је Љајић.

Министар је додао и да је Србија за своју иницијативу већ добила подршку Македоније и Босне и Херцеговине, које ће такође од Албаније затражити да укине спорну одлуку о увозу лекова. Љајић је навео да је о свему обавештена и Европска комисија.

Седница заједничког комитета ЦЕФТА биће одржана у петак у Скопљу.