Љајић: Агенције не користе подстицаје за довођење страних туриста

Акција давања подстицаја домаћим туристичким агенцијама за довођење страних туриста у Србију није дала жељене ефекте јер оне нису показале интерeсовање за то и нису доставиле комплетну документацију, па ће опредељена средства за те намене бити враћена у републички буџет, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

„Ефекти те акције су равне нули јер домаће туристичке агенције нису показале интерес за то“, рекао је Љајић на конференцији за новинаре у Туристичкој организацији Србије.

Љајић: Агенције не користе подстицаје за довођење страних туриста

Како је навео, агенције годинама траже субвенције за постицај долазака иностраних гостију.

„Сада када смо им први пут то омогућили имали смо три, четири захтева, али они нису реализовани због некомплетних документација и не желимо да трошимо новац јер нисмо добили гаранције да ће туристи доћи“, додао је министар и додао да треба видети да ли се ради о томе да стране туристе доводе „на црно“ или се уопште не баве тиме.

Како каже, сада је макар јаснија слика, јер се годинама траже средства за то, а сада када је новац био обезбеђен, он неће бити искоришћен и биће враћен у државну касу.

„Вратићемо новац у буџет јер не верујем да ће се драматично нешто десити у наредних шет месеци ако досад није“, истиче Љајић.

„Надао сам се да ће бити заинтерсованих агенција јер не ради се о малим средствама. Милион евра било је намењено за ту сврху и вратићемо сва средства вероватно јер не желимо да их узалуд бацамо“, рекао је.

Љајић истиче да је ресорно министарство испоштовало све процедуре које су агенције тражиле.

„Саслушли смо их, они су казали шта желе и све што су рекли испоштовали смо. Процедура мора да задовољи стандарде и циљ је да спречимо злоупотребе, ја нећу да идем у затвор ни због кога“, рекао је Љајић.