Lazarević: Srbija mora da se pripremi za dolazak IT giganata

Na jesen se mogu očekivati prvi rezultati posete premijera Dačića i naše delegacije Silicijumskoj dolini u Americi izjavio je za „Politiku“ državni sekretar za telekomunikacije u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

20130610-102438.jpg
Prvi vidljivi rezultati nedavne posete naše državne delegacije američkim gigantima IT industrije, poput Microsoft, Google, Apple, Oracle, Intel – mogu se očekivati na jesen.

Za tada su najavljene posete predstavnika nekih od tih kompanija Srbiji, a neke od njih, kao što su Google, Apple i Amazon trebalo bi da sve svoje najznačajnije servise učine dostupnim i našim građanima, kaže za Politiku Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Ono što se sada postavlja kao glavno pitanje je – šta mi kao država moramo da uradimo kako bi neke od kompanija iz Silicijumske doline zaista i došle na ovo tržište. I to ne samo kako bismo imali komercijalne poslove kao do sada, već i stratešku saradnju i zajedničke naučne projekte.

– Svim relevantnim kompanijama moramo da predstavimo jasan plan razvoja elektronske uprave u našoj državi, da pokažemo da shvatamo značaj ulaganja u obrazovanje i da radimo na tome da stručni kadrovi iz oblasti elektrotehnike i informacionih tehnologija ne postanu deficitarni, ali i da obezbedimo efikasno i racionalno upravljanje informaciono-komunikacionom infrastrukturom – odgovara Lazarević.

Kako navodi, jedna od kompanija, koju je naša državna delegacija predvođena premijerom Ivicom Dačićem posetila u SAD, već je bila na sastanku u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i samim tim pokazala da je ozbiljna u namerama da proširi poslovanje u našoj zemlji.

Pošto je jedna od važnih tema razgovora bilo obrazovanje, nadležni očekuju konkretne ponude pojedinih kompanija, u vezi sa obrazovanjem u domenu informacionih tehnologija.

– Očekujemo da te kompanije počnu da razgovaraju sa univerzitetima o mogućnosti otvaranja razvojnih laboratorija na pojedinim fakultetima. Moramo da razmotrimo mogućnost uspostavljanja akademije za prekvalifikaciju nezaposlenih, budući da je potražnja za zaposlenima u sektoru IT velika i da ovaj sektor može da ima veliku ulogu u rešavanju problema nezaposlenosti – objašnjava naš sagovornik.

Jedna od najvažnijih stvari je i ugovor o licenciranju koji je potpisan sa Microsoftom. Reč je o regulisanju odnosa između Vlade Srbije i Microsofta, koji se odnose na postojeće Microsoft licence koje koriste organi državne uprave.

– Ugovor omogućava organima državne uprave da primene najnovije verzije softverskih rešenja koje nudi Microsoft i time optimizuju i modernizuju svoju informacionu infrastrukturu, ali da pri tom ostavimo prostor i za ostale svetske kompanije da učestvuju u procesu unapređivanja informacione infrastrukture. Potpisivanjem ovakvog ugovora stvara se povoljna klima za privlačenje novih stranih investicija, jer, između ostalog, ukazuje se na činjenicu da je naša država posvećena zaštiti intelektualne svojine, što je jedan od preduslova za integraciju u Evropsku uniju – navodi Lazarević, dodajući da ugovor sa Microsoftom nosi i druge benificije, kao što su obuka zaposlenih u državnoj administraciji, stručna pomoć i stalno unapređenje tehnologije.
Predstavnici PayPala preneli su nam da su veoma zadovoljni poslovanjem u prvih nekoliko nedelja od početka funkcionisanja njihovog servisa u Srbiji i da su raspoloženi da našim građanima omoguće i opciju prijema novca preko PayPala, kaže državni sekretar Stefan Lazarević.

– Potrebno je da naša država u narednom periodu otkloni preostale administrativne prepreke za mogućnost nesmetanog funkcionisanja opcije prijema novca i predstavnici PayPala su nas uverili da nakon toga možemo očekivati i da ta opcija bude na raspolaganju našim građanima u roku od nekoliko meseci – kaže Lazarević.

Izvor: Politika