Љајић: Морамо да штитимо нашу дуванску индустрију

Спорни случај хрватских цигарета и преговора са ЕУ остао је тамо где је и закочио, рекао је потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић агенцији Танјуг.

Европљани инсистирају да се испоштује квота од 1.625 тона цигарета које би се увозиле по царинској стопи од 15 одсто, а изнад те квоте да се примењује царинска квота као и за ЕУ од 57,6 одсто. Хрватска покушава да кроз институције ЕУ задржи либерализовани систем трговине са земљама региона, односно да се при увозу понаша као чланица ЕУ, а при извозу у регион као чланица ЦЕФТА.

Љајић је већ неколико пута нагласио да је такав предлог, тачније предлог ЕУ о изменама и прилагођавању Споразума о стабилизацији и придруживању, неприхватљив за Србију.

Против смо тог предлога али спремни за наставак разговора. Морамо да штитимо нашу дуванску индустрију, она пуни буџет са 14 посто, запошљава значајан број радника. Имали смо више од милијарду евра страних инвестиција у дуванску индустрију и имамо обавезу да те инвестиције штитимо, рекао је Љајић.

Србија је спремна да тражи компромисно решење да се пронађе економски обострано прихватљиво решење. Верујем да до њега може да дође, али за сада нема никаквих помака, каже министар Љајић.

Љајић је рекао и да очекује да ће Македонија током августа изменити уредбу о пшеници и брашну.
Имамо договор са македонским министром пољопривреде да они крену са изменом те уредбе која је требало до траје до 31. децембра ове године. Затражили смо и хитан састанак комитета ЦЕФТА који је такође закључио да ова одлука није у складу са ЦЕФТА споразумом и принципима слободне трговине. Тада је и препоручено да македонска влада измени ову уредбу, и очекујемо током августа да буде измењена, рекао је министар Танјугу.

Влада Македоније донела је почетком јула одлуку да увоз српске пшенице и брашна веже за куповину домаће пшенице и брашна тако што би македонски увозници за килограм увезене пшенице из других земаља, па и Србије, морали да купе најмање три килограма домаће пшенице, а за килограм страног брашна да купе четири килограма пшенице из домаће производње.