Културни туризам добија на значају-Србија има понуду

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић посетио је данас археолошко налазиште Виминацијум, за чије је уређење и опремање Парка мамута министарство издвојило 4,2 милиона динара, а за постављање понтона на Дунаву код Костолца 25 милиона динара.

Љајић је рекао да постоји жеља да се прави јединствена тематска културна рута и да се Виминацијум укључи у то, као и све оно што Србија има археолошких и историјских локалитета јер је једна од ретких земаља која има у том погледу шта да понуди.

„Треба рећи да културни туризам добија све више на значају. Четири од десет туриста издваја разлоге културне понуде доминантне у одлуци да буду на одређеним местима и ми ту шансу треба да искористимо и у наредном периоду ћемо пуно улагати не само у изградњу ове јединствене тематске културне руте већ и у презентацију свега онога што Србија има у историјском и културном смислу да понуди“, рекао је Љајић.

Он је навео да Виминацијум који је један од 10 најзначајнијих археолошких локалитета у Европигодишње посети око 80.000 људи, од чега 30 посто странаца и да сматра да је то још увек мало и није у складу са значајем који Виминацијум има у културошком, историјском и археолошком смислу.

Љајић је указао да ће 2018. године бити одржан светски конгрес археолога и да ће тим поводом 1.200 најзначајнијих археолога света бити у Србији.

„До тада треба да урадимо још пуно заједничких ствари како би приказали Виминацијум у најбољем светлу у смислу његовог историјског и културолошког значаја не само за Србија већ и за читав свет. Имамо пуно тога да покажемо“, рекао је Љајић.

Он је навео и да је Министарство спремно да помогне реализацију таквих пројеката и да је прошле и ове године финансирало пројекте у вредности 29 милиона динара укључујући и пројекат пристана недалеко од Виминацијума.

„Спремни смо да разговарамо о финансирању и других пројеката како би 2018. годину дочекали што спремнији“, рекао је Љајћ.