Konferencija o informacionoj bezbednosti u Srbiji

Društvo za informacionu bezbednost Srbije (DIBS), Privredna komora Srbije (PKS) i kompanija TowersNet pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, 5. juna u prostorijama PKS, organizuju Konferenciju Informaciona bezbednost 2013.

Shvatajući sve veći značaj informacione bezbednosti kao jednog od najbitnijih faktora nacionalne bezbednosti, cilj druge po redu konferencije o informacionoj bezbednosti je diskusija o stanju informacione (ne)bezbednosti u Srbiji, kao i načina za podizanje njegovog trenutnog nivoa. Predstavnici Vlade Republike Srbije, privrede, obrazovnog i civilnog sektora će prezentovati naučne radove o preventivnom delovavanju na sajber napade i rizike, u cilju jačanja slobode i demokratije koja će obezbediti dalji sigiran rast digitalne ekonomije.

Evropska komisija je početkom februara donela strategiju o sajber kriminalu za otvoren, bezbedan i siguran internet. Strategija se fokusira na dostizanje informacione otpornosti i bezbednosti, drastičnog smanjenja sajber kriminala, stvaranje industrijskih i tehnoloških izvora za informacionu bezbednost, stvaranje regulativnih osnova za sajber bezbednosti koje će biti usvojene i implementirane na evropskom nivou.

EU je u prethodnom periodu, sa par ključnih inicijativa značajno doprinela boljoj zaštiti građana od prevara na internetu, uključujući osnivanje Evropskog centra za sajberkriminal, regulativne predloge o sankcionisanju napada na informacione sisteme i lansiranje globalne alijanse za borbu protiv zloupotrebe dece na internetu.

Program konferencije Informaciona bezbednost 2013
204.7 KB
638 Preuzimanja
Detaljnije...

 

Činjenice o informacionoj bezbednosti – danas:
·Procenjeno je svakodnevno pristustvo 150.000 kompjuterskih virusa i 148.000 zaraženih kompjutera dnevno

·Procenjena je šansa od 10% za veliki slom informacione infrastrukture u nastupajućoj deceniji, koji bi mogao da prouzrokuje štetu od 250 milijardi dolara.

·Žrtve sajberkriminala širom sveta izgube 290 milijardi dolara svake godine, dok sa druge strane, profit sajber kriminala na godišnjem nivou iznosi 750 milijardi dolara.

·38% internet korisnika iz EU promenila su svoje onlajn ponašanje zbog sajber napada: 18% će manje kupovati dobra i usluge putem interneta, i 15% će manje koristiti usluge elektronskog bankarstva.

·12% ispitanika Eurobarometer ankete o informacionoj bezbednosti je već bila žrtva neke od onlajn prevara, a 89% izbegava da na internetu ostavlja svoje lične podatke.

·Do januara 2012. po Eurostat istraživanju, samo je 26% kompanija u EU imala formalno definisane propise o IKT bezbednosti.