Кандић: Нове инвестиције Лидла доказ да тржиште малопродаје има перспективу

Компанија Лидл Србија је започела изградњу логистичког центра у Лапову који би требало да се заврши у наредних годину дана, а државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Урош Кандић је истакао да је наставак улагања ове компаније доказ да тржиште малопродаје у Србији има перспективу.

„То је доказ исправне политике коју Влада Србије спроводи према инвеститорима, али и озбиљне намере коју има Лидл Србија када је реч о развоју домаћег тржишта“, изјавио је Кандић приликом обележавања почетка градње логистичког центра у Лапову.

Он је изразио очекивање да ће се отварањем новог дистрибутивног центра Лидл још више приближити домаћим снабдевачима и да ће бити више домаћих производа у овом великом трговинском ланцу.
Кандић је подсетио да је Србија за време пандемије корона вируса, која још увек траје, имала најстабилније снабдевање тржишта и најредовније готово у читавој Европи.
Није било великих несташица, а промет робе у трговини на мало је, како је указао, растао током читаве прошле године четири одсто и трговина је била једна од ретких привредних грана која је бележила плус.

„Трговина на мало у првом кварталу ове године такође бележи раст четири посто, а такође се бележи и велики раст електронске трговине која је удвостручена у односу на 2019. годину“, рекао је Кандић.

Он је овом приликом најавио и олакшице за трговце и потрошаче у Србији.

„Спремамо Закон о услугама, Закон о заштити потрошача, као и одређене измене и допуне Закона о трговини, које ће олакшати трговинске трансакције и помоћи трговцима да брже дођу до својих потрошача. Значај ове инвестиције у Лапову је тај што ће бити боља умреженост овог дела Србије, као и снабдевеност и конкурентност, додао је Кандић.

„Трговина на велико и мало, као важна привредна грана, чини 11 одсто укупног БДП-а у Србији, а више од 15 одсто запослених управо је у трговини. Овако велике инвестиције, попут изградње логистичког центра компаније Лидл у Лапову, свакако ће допринети бржем и бољем развијању српског тржишта“, заључио је државни секретар.

Директор централних услуга компаније Лидл Србија Драган Чигоја је рекао да је ова инвестиција вредна 70 милиона евра, а осим што је важна за пословање компаније, битна је и за привреду, јер ће на изградњи бити ангажоване искључиво домаће грађевинске фирме, при чему ће бити запослено око 250 нових колега.

Председник општине Лапово Бобан Миличић изразио је захвалност Лидлу који је, према његовим речима, препознао повољан геостратешки положај ове општине.

„Локација општине уз саму саобраћајницу Е-75, омогућиће брзо и ефикасно снабдевање свих будућих Лидл продавница у Србији, а компанија је из својих средстава финансирала изградњу око 1.700 м приступних саобраћајница са најмодернијом инфраструктуром“, рекао је он.

Догађају је присуствовао и помоћник министра трговине Јасмин Хоџић.