Kako se pripremiti za digitalnu televiziju?

Proces digitalizacije u Srbiji biće završen do 17. juna 2015. godine. To znači da oni koji TV signal primaju uz pomoć sobne ili krovne antene treba da budu sigurni da imaju odgavarajuću opremu za prijem digitalnog signala druge generacije, u suprotnom televiziju neće moći da gledaju. Ukoliko se pripreme na vreme, uz mala početna ulaganja imaće odličan kvalitet i slike i tona.

Za prijem DVB-T2 signala, jedinog signala koji će se emtovati u Srbiji od juna 2015. potrebna vam je antena, TV prijemnik koji prima takav signal, a ako imate na primer stariji televizor onda set-top-boks, odnosno dekoder ili tjuner digitalnog signala. Među prvima koji bi trebalo da budu spremni na tu promenu su građani Vršca.

„Mnogi baš i ne znaju pa im mi pomognemo objasnima, dosta se raspituju, dosta i prodamo, sigurno 10 tjunera prodamo svakog dana možda i više“, kaže prodavac iz Vršca Emanuel Pere.

Očekuje se da do juna cena set-top-boksova bude i niža. Trenutno ona zavisi od trgovinskog lanca ili grada, i za jednostavnije modele to je od tri hiljade do 4.500 dinara. Zbog onih koji nisu sigurni kakva oprema im je potrebna, resorno Ministarstvo počelo je da izdaje odgovarajuće oznake za uređaje koji podržavaju standard za koji se Srbija odlučila. Ne tržištu će takvih uređaja biti dovoljno.

„Sigurno će biti dovoljno opreme. Mi smo u završnoj fazi nabavke besplatnih set-top-boksova i očekujem da krajem januara se pojavi veća količina tih uređaja na našem tržištu. Već sada ih ima znatno više nego što je to bilo u prethodna dva, tri meseca“, kaže Tatjana Matić državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prema nekim procenama 38 odsto stanovnika Srbije prati TV program uz pomoć sobne ili krovne antene i na njih će se ova promena i odnositi. Do 17. juna analogni TV signal će biti gašen po zonama.