Јефтинији роминг у региону од лета

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас би од краја јуна требало да почне примена споразума о нижим ценама роминга између: Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.

Очекујемо да од јуна тај процес крене у све четири земље и поред негодовања оператера мобилне телефоније, рекао је Љајић на обележавању 10 година рада Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (Рател).

Љајић је рекао да не очекује да оператери буду оштећени снижавањем цена разговора и преноса података преко мобилне телефоније, пошто би тај губитак требало да надокнаде повећањем фреквенције саобраћаја у ромингу.

На основу споразума регулаторних тела четири државе, максимална цена позива у ромингу од 30. јуна 2015. биће 0,29 евра по минуту за одлазеће позиве и 0,08 евра по минуту за долазне, а са снижавањем цена ће се наставити у јулу 2016. и 2017. године.

Министар је рекао и да је Рател успешно реализовао аукције за поделу фреквенционог спектра на 1.800 мегахерца, чиме је држава остварила приход од 21 милиона евра, и успешно уведена мобилне мреже четврте генерације (4Г) у Србији.

Љајић је рекао и да је започет процесе преласка на дигитално емитовање телевизијског сигнала.
Више нико не помишља да неће бити преласка са аналогног на дигитално емитовање, дигитализације у Србији биће завршена 15. јуна, два дана пре рока, рекао је Љајић.