Јачим институцијама до боље заштите интелектуалне својине

Државни секретар Весна Ковач рекла је на скупу поводом завршетка појекта „Спровођење права интелектуалне својине у Србији“ да је циљ ефикаснија заштита од фалсификата на тржишту, као и повећање свести о пиратерији.

Захваљујући пројекту, унапређени су капацитети надлежних институција за спровођење права интелектуалне својине и борбу против кривотворења и пиратерије у Србији казала је она и додала да је заштита права интелектуалне својине важна и за долазак страних инвеститора, повећање прихода у буџету и смањење сиве економије.

Она је истакла да је створен систем Тржишне инспекције за решавање предмета у области интелектуалне својине.

Ковач је подсетила да је током две године колико је трајао пројекат урађен разноврстан едукативни материјал и да су широм Србије организовани догађаји ради подизања свести јавности о опасности кривотворења и пиратерије.


Виши саветник у Министарству Вера Деспотовић казала је да је током пројекта урађена свеобухватна анализа стања у области кривотворења и пиратерије у Србији и додала да је то први документ који говори о каналима кривотворене робе код нас.

Деспотовић је истакла значај увођења јасних задужења за сваку институцију која се бави заштитом и спровођењем права интелектуалне својине као и значај повезивања и успостављања формалне координације.

Она је навела да су уведене нове процедуре задржавања, складиштења и уништења кривотворене робе.


Саветник у Делегацији ЕУ у Србији Штефан Худолин оценио је да је циљ пројекта заштита потрошача и додао да фалсификовани производи могу бити опасни по живот, јер нису прошли испитивања безбедности.

Потрошачи су често заведени ниском ценом и нису свесни опасности фалсификованих производа, оценио је он и додао да је заштита права интелектуалне својине међународни изазов и захтева међународну сарадњу.

На спровођењу пројекта у Србији са српским стручњацима сарађивали су британски и дански експерти, рекао је Худолин и позвао колеге из Србије да наставе јачање сарадње у овој области.

Он је оценио и да је Србија остварила велики напредак у ускладјивању законодавства са прописима ЕУ о заштити права интелектуалне својине, али да је потребно да се и даље ради на спровођењу тих прописа.

Пројектом „Спровођење права интелектуалне својине у Србији“, који је финансирала Европска унија са 1,3 милиона евра унапређени су капацитети српских институција који се баве заштитом тих права и борбом против пиратерије.

Пројекат су реализовали Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство унутрашњих послова, Министарство финансија, Завод за интелектуалну својину, Републичко јавно тужилаштво и Делегација ЕУ у Србији.

У оквиру тог пројекта урађен је софтвер за тржишну инспекцију и Управу царина, а обуку је прошло 800 људи.