Izmene Zakona o zaštiti konkurencije u junu u Skupštini

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije trebalo bi da se u junu nađe u Skupštini Srbije, najavio je danas pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Dušan Protić.

Danas, na Dan konkurencije, počela je javna rasprava o tom pravnom aktu i trajaće oko mesec dana, pa se polovinom maja očekuje konačan tekst izmena, a krajem maja da se nađe na vladi, rekao je Protić novinarima u Palati Srbija u pauzi okruglog stola o zaštiti konkurencije.

Prema njegovim rečima, glavne izmene se odnose na kamate i rokove zastarelosti postupka, a cilj je da se poboljša efikasnost primene pravila zaštite konkurencije i otklone prepreke u njihovoj primeni.

Član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Vesna Besarović podsetila je da su se, do sada, zatezne kamate za naknadno ukidanje upravne mere isplaćivale na račun komisije, a da se izmenama ta obaveza briše.

Što se tiče roka zastarelosti postupka pred komisijom, pokazao se kratak dosadašnji period od tri godine, pa je izmenama produžen na pet, dok su značajne i promene koje se odnose na sudsku zaštitu rešenja, dodala je ona.

Komisija za zaštitu konkurencije predložila je da umesto Upravnog suda o rešenjima komisije odlučuje Privredni apelacioni sud, kazala je Besarović napomenuvši da se ranije i dugo čekalo na odluke Vrhovnog kasaciong suda.

Predlog je da taj sud ima obavezu da odluku donese u roku od tri meseca od prijema rešenja.

Besarović je izrazila očekivanje da će zakon u parlamentu biti donet po hitnom postupku.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat rekao je da će moderna Zakon o zaštiti konkurencije doneti beneficije građanima kroz niže cene i bolji kvalitet.

Važno je da se i u vreme krize učvrste pravila konkurencije, naglasio je Janmat ukazavši da je monopol najviše izražen u sektorima gde država ima dominantu ulogu kao što je energetika i telekomunikacije.