IT karavan krenuo iz Novog Pazara

IT karavan, kampanja za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija počeo je u Novom Pazaru.

Više od 200 učenika petih i šestih razreda osnovnih škola „Bratstvo“ i „Stefan Nemanja“, prisustvovalo je interaktivnoj prezentaciji o prednostima i opasnostima korišćenja novih tehnologija. U ime grada Novog Pazara prisutne je pozdravio dr Rifat Redžović, član kabineta gradonačelnika zadužen za obrazovanje.

IT karavan krenuo iz Novog Pazara

Ovom prilikom predstavnicima škola, direktoru OŠ „Bratstvo“ Dejanu Kulundžiću i nastavnici OŠ „Stefan Nemanja“ Selmi Seifović, uručeni su edukativni setovi robota, pokloni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Edukativni program vodili su glumac i muzičar Bojan Ivković i psiholog i stručnjak za digitalnu komunikaciju, Ana Mirković, koji su uputili učenike na bezbedno korišćenje interneta i upotrebu informaciono komunikacionih tehnologija u obrazovanju. Nakon prezentacije, predstavnici organizacije Edulab održali su radionicu robotike za decu.

IT karavan krenuo iz Novog Pazara

Učenicima je prikazan i kratak film o bezbednosti na internetu, koji je deo projekta nevladine organizacije „Forum 10“ iz Novog Pazara, koji je podržan na Javnom konkursu za programe nevladinih organizacija za razvoj informacionog društva Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„IT karavan“ predstavlja mobilnu platformu koja promoviše prednosti i opasnosti informacionih tehnologija u okviru programa za razvoj informacionog društva, koje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi pod sloganom „Pametno i Bezbedno – Smart and Safe“.

IT karavan krenuo iz Novog Pazara

Prvi „IT karavan“ u 2016. godini, sproveden je u 15 gradova, kada je prezentacijama prisustvovalo preko 5000 osnovaca. U okviru ovogodišnjeg ciklusa planiran je obilazak 13 gradova: Novi Pazar, Pirot, Niš, Zaječar, Kraljevo, Užice, Čačak, Valjevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Pančevo i Sombor.

Ove godine partneri Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na projektu su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, organizacija „Save the Children“ za severozapadni Balkan i kompanija „Majkrosoft“.