Џинси стиже у Крупањ и запошљава 150 људи

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић присуствовао је данас у Крупњу потписивању писма о намерама о почетку Џинсијеве производње у Крпуњу, а у фабрици ће за почетак бити запослено 150 људи.

Љајић је оценио да данас није потписано само писмо о намерама, већ су учињени практични кораци у отпочињању производње у Крупњу, који спада међу најнеразвијеније општине у Србији.

„Долазак “Џинсија“ је реализација онога о чему већ месецима разговарамо. “Џинси“, који у Лесковцу већ запошљава више од 600 радника, имао је више понуда, али су одлучили да дођу у Крупањ“, рекао је Љајић.

Према његовим речима, данас је упућен позив свим незапосленим лицима на територији општине, старости од 18 до 32 године, да се јаве на обуку коју ће “Џинси“ спровести да би након тога добили и посао.

„Паралелно са обуком, обавиће се и реконструкција погона како би производња могла да почне већ наредног месеца. На почетку ће посао добити 150 људи, а касније, надам се, да ће бити запослено још људи“, казао је Љајић.

Амбасадор Турске у Србији Мехмед Кемал Бозај рекао је да је овом инвестицијом испуњено обећање које је турска влада дала српском премијеру Александру Вучићу.

„Премијер Вучић замолио је, тада бившег шефа турске дипломатије а данашњег премијера Турске Ахмета Давутоглуа, приликом његове посете Србији, да донесе више инвестиција у Србију и нагласио тада да је Крупањ страдао у поплавама и да спада међу неразвијене општине“, подсетио је Бозај.

Како је додао Давутоглу је тада обећао Вучићу да ће се радити на остваривању потенцијалних пројеката.

У тај процес инвестирања укуључио се „Џинси“, који је према речима турског дипломате, један од највећих турских инвеститора у Србији.

Према потписаном документу, чију су потписници директори предузећа „Крупањка“ Зоран Маринковић и турске компаније „Џинси Србија“ (Jeanci) Танер Бујукџан, следи адаптација производниих погона „Крупањке“, у коју ће бити уложено око 30 милиона динара, а по завршетку радова „Џинси“ ће започети производњу текстилних артикала у том погону.

Бујукџан је рекао да ће та компаниња спровести обуку заинтересованих радника, док ће за шефове бити организована обука у Лесковцу.

Директор „Крупањке“ Зоран Маринковић је истакао да је ово тренутак који је то предузеће дуго чекало и да то значи запошљавање у почетку сигурно 150 људи, „а то је број који сада нема ниједна фабрика у Крупњу“.