Pindžo: Dunav je pan-evropski turistički proizvod

Pomoćnik ministra Renata Pindžo ocenila je da je Dunavska strategija ključna za unapređenje transnacionalne saradnje u regionu Dunava, ali i za unapređenje i harmonizaciju postojeće turističke ponude.

Pindžo je na ministarskoj konferenciji koja je organizovana u Tulči u okviru rumunskog predsedavanja Savetom Evropske Unije i EU Strategijom za region Dunava istakla da je Dunavska strategija važna i za uravnoteženje ekonomskih pokazatelja zemalja tog regiona.

Prisutnim zemljama članicama, Pindžo je predložila uspostavljanje transnacionalne turističke opservatorije na Dunavu, radi kontinuiranog praćenja održivog razvoja turizma u regionu Dunava i njegovog uticaja na životnu sredinu.

Ona je ovom prilikom istakla rezultate koje je Srbija zabeležila u turizmu, a posebno nautičkom turizmu, ulaganjima u turističku i drugu infrastrukturu u regionu Podunavlja.

Na skupu čija je tema bila „Perspektive za transnacionalnu saradnju kao alat za ekonomski razvoj regiona Dunava“ predstavljeni su rezultati do sada realizovanih projektata u ovom regionu, ali i očekivanja od novih projekata koji će biti finansirani iz sredstava EU.