Држава не сме да дозволи да глуви немају доступност информација

У времену када су информације доступне свима путем информационих технологија, ми као држава не смемо дозволити да одређена популација нема никакву доступност информација, изјавила је за државни секретар Министарства трговине и телекомуникација Татјана Матић.

Говорећи о порталу „Чујемо вас“, чији пројекат је подржало Министарство трговине и телекомуникација, Матић је рекла да је за Министарство важно да преко информација које се објављују осети пулс популације глувих, шта они сматрају да је најважније и најбитније за њихово свакодневно функционисање.

За интергацију глувих у друштво битно је како они виде кораке које држава треба да предузме и како виде реалност у којој се налазе, рекла је Матић и додала да преко портала „Чујемо вас“ очекује повратне информације од глуве популације, као и информације на који начин информационо комуникационе технологије могу да олакшају живот и омугуће што бржу и бољу интеграцију у друштво.

„Комуницирамо са људима на различитим деловима планете, света, а имамо проблем да људи који живе у нашој најближој околини немају могућност информисања. Мислимо да то није добро за нас и за државу“, истакла је државна секретарка.

Министарство телекомуникација је упознато са Нацртом закона о употреби знаковног језика, јер је наш министар Расим Љајић био министар рада од 2007. до 2012. године. Закон је производ једног пројекта – тумач знаковног језика, које је он и тадашње министарство подржало. Испоставило се да је то одлична пракса и на основу повратних информација дошли смо до закључка да је потребно урадити закон.

Ми као држава смо у обавезни да препознајемо акције појединаца и удружења и да им пружамо подршку да заживе и буду одрживи и то је један од разлога што смо финансирали овај пројекат, објаснила је Матић. Од укупно 125 организација које су аплицирале на првом јавном конкурсу Министарства трговине и телекомуникација, око 20 одсто пројеката било је намењено унапређењу положаја особа са инвалидитетом коришћењем комуникационо-информационих технологија.

Од тога броја, Министарство је са 9 милиона и 700 хиљада динара финансирало 11 пројеката, од којих се три директно односе на унапређење положаја глувих и наглувих, рекла је Матић.Она је додала да је ресорно министарство, по први пут, увело праксу да позива организација и удружења која се баве унапређењем положаја особа са инвалидитетом да учествују на конкурсима и истакла да је то један велики корак напред како у развоју друштва тако и у стицању нових знања и искуства која ће нам помоћи код развоја нових информационо комуникационих технологија у пракси.