Đeri otvorila radionicu o Strategiji održivog razvoja Karpata

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, zadužena za turizam Lukrecija Đeri otvorila je radionicu na temu izrade i implementacije Strategije održivog razvoja Karpata, rekavši da su Karpatske planine važna ekološka, ekonomska, kulturna, rekreaciona i životna sredina u srcu Evrope. Karpatske zemlje, inspirisane modelom Alpske konvencije, udružile su se u cilju stvaranja međunarodnog pravnog okvira, čija će primena i dalji razvoj predstavljati najvažniji instrument za zaštitu prirodnih resursa ove regije.

Predstavnik Kancelarije za eko turizam u Evropi, gospođa Martina Voskarova, predstavila je radnu verziju Strategije održivog razvoja turizma Karpata i detaljno objasnila ciljeve i aktivnosti predviđene Akcionim planom.

Državna sekretarka je dodala da se očekuje da će aktivnosti u vezi sa primenom Karpatske konvencije omogućiti određen subregionalni doprinos postojećim globalnim i regionalnim sporazumima i da je potpisivanje Strategije održivog razvoja turizma u Karpatima predviđeno za 23. i 24. septembar 2014. godine.