Projekat Digitalna škola dobitnik Computerworld Honors Programme zlatne medalje

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija je za nacionalni projekat Digitalna škola osvojilo zlatno odličje godišnjeg priznanja američkog časopisa Computerworld.

Computerworld Honors Program, je ove godine organizovan po 25. put sa ciljem skretanja pažnje na doprinos ljudi i organizacija iz vladinog i nevladinog sektora iz čitavog sveta, čija vizionarska dostignuća i primena informacionih tehnologija predstavljaju katalizator društvenih, ekonomskih i obrazovnih promena. Nominacije su podeljene u 11 zasebnih kategorija i to: ekonomski razvoj, nove tehnologije, inovacija, pristup mobilnim mrežama, zdravlje, društvena delatnost, saradnja, filantropija, sigurnost i bezbednost, održivnost i svetska dobrobit (World-Good) u okviru kojeg je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija dobilo zlatnu medalju za projekat Digitalna škola.

Dodela ordena laureatima za izuzetan doprinos u pospešavanju socijalne politike i jačanje prosperiteta građana širom sveta uz pomoć informacionih tehnologija, održala se 3. juna 2013. godine u Vašingtonu, SAD.

Digitalna škola, najveći projekat informatičkog opremanja škola koji je sproveden na teritoriji Republike Srbije, omogućio je da svaka škola u Srbiji dobije savremeno opremljen računarski kabinet. Na taj način, svakom učeniku i nastavniku u Srbiji, omogućeno je korišćennje računara i informacionih tehnologija u edukativne svrhe. Projekat je u svetu jedinstven i po tome što je obuhvatio sve osnovne škole i opremio blizu 3.000 školskih objekata sa preko 30.000 računara.

Među ostalim laureatima Computerworld Honors programa, nalaze se Ujedinjene Nacije, World Wide Web Konzorcijum (W3C), kompanije DELL, Microsoft, Hewlett-Packard, Xerox, Cisco, ministarstva Vlade SAD, Indije, Luksemburga, Univerziteti i instituti nauke i tehnološkog razvoja iz čitavog sveta, NASA, FBI – Federal Bureau of Investigation, kao i mnogi drugi.

Svaki od laureata je pokazao kako se IKT doprinosi da institucije, građani i društvo u celini, bude što konkurentnije, inovatnivnije, transparentnije, a samim tim i prosperitetnije.

Galeriju fotografija sa događaja možete pogledati na našoj Facebook stranici.