40. godina Društva za informatiku Srbije

Stefan Lazarević, državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija  otvarajući svečanu proslavu 40. godina Društva za informatiku Srbije (DIS) poručio je da je ovo udruženje dokaz veoma duge tradicije informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT)  u Srbiji.

Državni sekretar se po primanju priznanja za zapažene rezultate i izuzetan doprinos razvoju informatike, zahvalio DIS-u na dosadašnjoj saradnji i aktivnom doprinosu razvoju elektronske državne uprave u Srbiji.

Lazarević je skrenuo pažnju na značaj koji IKT ima u jačanju konkurentnosti države, ali i u reformi javnog sektora. Napomenuo je da je IKT važna karika kako privrednog, tako i društvenog razvoja jedne države. Primena IKT se u vremenu krize prepoznaje kao izuzetno važna za efikasniji rad organa državne uprave kao neizbežni faktor u reformama koje za cilj imaju ostvarivanje značajnih ušteda u budžetu, rekao je Lazarević.

Zahvalnica DIS-a za izuzetan doprinos razvoju informatike u Srbiji, uručena je i Nebojši Vasiljeviću, pomoćniku ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

DIS je naše najstarije strukovno udruženje koje okuplja profesionalce iz oblasti IKT osnovano 1973. godine. Društvo se bavi praćenjem i popularisanjem savremenih dostignuća u informatici, saradnjom sa nadležnim državnim organima u predlaganju mera za razvoj informatike i povezivanjem stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, primenom i obrazovanjem u oblasti informatike.

Društvo za informatiku Srbije je za 40 godina postojanja organizovalo više stotina tribina, skupova i prezentacija novih tehnologija na kojima je su učestvovale destine hiljada stručnjaka.