27. септембар – Светски дан туризма 2016

Поводом 27. септембра, Светског дана туризма, високи званичници Уједињених нација, послали су поруке туристима широм света, истичући још једном, глобални значај и допринос туризма у свим сферама друштвеног развоја.

Сваке године, обележавајући дан туризма, прославља се и одређена тема, која је актуелна и значајна за промовисање целокупног сектора. Ове године, светска туристичка организација УН промовише вредности и потенцијале туризма поруком ,,Туризам за све”.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун, у складу са овогодишњом поруком је изјавио да би приступачност за све људе морала бити у срцу и центру политика туризма и пословних стратегија.
,,Туризам је искусио револуцију током последњих 50 година.

Током педестих година прошлог века, готово 25 милиона међународних туриста годишње је прелазило границе; данас око 1,2 милијарде људи путује светом. Путовање је постало велики део живота многих људи.
Када путујемо, не смемо заборавити да путовање за многе од нас није лак процес.

Процењује се да 15% светске популације чине људи са посебним потребама. То је, драги пријатељи, око милијарда људи широм света која није способна да ужива у привилегијама упознавања других култура, уживања у природним лепотама и у одушевљењу откривања нових предела и места.

Приступачност за све људе би према томе морала бити у срцу и центру политика туризма и пословних стратегија. Али не само у смислу људских права што је важно само по себи већ и као значајни тржишни потенцијал и пословна могућност.

Имајући на уму светску популацију која постаје све старија, пре или касније сви ћемо имати користи од универзалне приступачности у туризму.

Уз прославу Светског дана туризма, подсетимо се да сви људи на свету имају право да искусе невероватну разноврсност наше планете и лепоту света у ком живимо.

Обраћамо се свим државама и дестинацијама, као и заинтересованим учесницима у туризму да промовишу приступачност за све у свом окружењу, у систему саобраћаја, јавним објектима и службама као и у области информисања и комуникације.

Честитам вам Светски дан туризма и желим будућност пуну искустава са путовања у којима ћете уживати и која ће вас обогатити и задивити”, поручио је генерални секретар Светске туристичке организације УН Талеб Рифаи.

У Србији ће Светски дан туризма бити обележен у уторак, 27. септембра у 12 часова, у Музеју историје Југославије, свечаном доделом награде „Туристички цвет“ која се додељујеза значајна остварења у подизању квалитета туристичких услуга и за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма у Србији.