Termovent potpisao ugovor sa ruskim Katodom

Potpredsednika vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić prisustvovao je danas u Kladovu potpisivanju ugovora o saradnji preduzeća Termovent iz Kladova i ruske kompanije Katod iz Novosibirska.

Ugovor vredan 3,3 miliona evra predviđa da Termovent kompletno opremi poslovni prostor površine 2.100 metara kvadratnih firme Katod sistemima grejanja i hlađenja, kao i automatske regulacije, a potpisali su ga generalni direktor Termoventa Dušan Perović i izvršni direktor kompanije Katod Sergej Kesaev.

Ljajić je rekao da je ugovor značajan ne samo za dve kompanije, već i sa stanovišta ukupne ekonomske i privredne saradnje između Republike Srbije i Ruske Federacije.

“Ovo je primer da se u teškim uslovima može uspešno poslovati i biti konkurentan na vrlo zahtevnom ruskom tržištu”, rekao je Ljajić.

On je ukazao da je sklapanje tog posla dokaz prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, jer naša preduzeća čini konkurentnijim u odnosu na ostale inostrane kompanije koje bi takođe htele da budu više prisutne na ruskom tržištu.

Ljajić je međutim, istakao i da taj sporazum, kao ni svi ostali potencijali za saradnju dve zemlje nisu potpuno iskorišćeni.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Ruske Federacije mogla bi da dostigne vrednost od tri milijarde evra u narednih godinu do dve, umesto 2,1 milijarde evra koliko je bila u 2012. godini, rekao je Ljajić.

On je napomenuo da je za osam meseci ove godine zabeležen rast srpskog izvoza na rusko tržište od 25 odsto, a njegova vrednost je iznosila 385 miliona evra.

Perović je naglasio da je ovaj ugovor najvredniji do sada za Termovent ne samo po osnovu njegove vrednosti, već i zbog ulaska na ogromno i zahtevno tržište Ruske Federacije.

On je rekao da je ovo prvi posao Termoventa na ruskom tržištu, jer je ta kompanija poslednjih 12 godina pre svega radila na prostoru EU – u Holandiji, Belgiji i Francuskoj, a radila je i poslove u Abu Dabiju.

Perović je podsetio da je kompanija Termovent komerc osnovana 1993. godine i svoje poslovanje je započela sa skromnom tehnološkom opremljenošću, a danas je svrstana, kako je istakao, u red ravnopravnih evropskih kompanija.

“Naša velika iskustva u projektovanju najzahtevnijih prostora, proizvodnji i montaži složene opreme za obezbeđenje uslova za sterilnu proizvodnju, otvorili su nam šansu da sa velikom sigurnošću započnemo tehnička usaglašavanja, kao i potpisivanje današnjeg ugovora”, kazao je Perović.

Kesaev je kazao da Termovent nije prvi partner Katoda u Srbiji, kao i da im je od prvog susreta bilo jasno da je reč o ozbiljnoj kompaniji sa razvijenom tehnologijom koja će uspešno realizovati projekat.

Završetak projekta, odnosno puštanje sistema u potpuni automatski rad, planiran je za april 2015. godine.