O pravima potrošača sa studentima Pravnog fakulteta u Beogradu

Pomoćnik ministar za zaštitu potrošača Vesna Novaković rekla je, na stručnom skupu o zaštiti potrošača, održanom na Pravnom fakultetu u Beogradu, da je tema ovogodišnjeg Svetskog dana potrošača izgrdanja digitalnog tržišta i jačanje poverenja potrošača u elektronske procese koji se na tom tržištu odvijaju.
Ona je kazala da će ove nedelje u čitavom svetu biti održano na stotine manifestacija sa ciljem da se premosti jaz i uspostavi puno poverenje između potrošača, sa jedne strane, i ostalih učesnika digitalnog tržišta, sa druge strane.

Srbija u tom smislu nije izuzetak i elektronsko tržište je prošle godine značajno napredovalo, izjavila je Novaković i dodala da je sve više internet trgovaca ali i internet potrošača koji su svesni svojih prava i mehanizama za njihovu zaštitu.

Vesna Novaković je istakla da je od početka primene Zakona o zaštiti potrošača najveći uspeh postignut u zaštiti kolektivnog interesa potrošača. Ona je kazala da su udruženja za zaštitu potrošača prepoznala značaj tog instrumenta zaštite podnoseći zahteve i inicijative za pokretanje postupaka zaštite u svim slučajevima u kojima prepoznaju povredu kolektivnog interesa potrošača.

Član Pregovaračkog tima Republike Srbije zadužen za poglavlje 28- Zaštita potrošača i zaštita zdravlja Nebojša Lazarević rekao je da je značajno da u toj oblasti nemamo prelazna merila za otvaranje poglavlja.
Prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Dobrosav Milovanović istakao je vaažnost pronalaženja balansa između pravnih akate u zemljama Evropske unije i onih koji treba da se prilagode Srbiji.