Одржан округли сто о Нацрту закона о робним берзама

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација одржало је централни округли сто у оквиру Јавне расправе о Нацрту закона о робним берзама, упонедељак, 18. новембра 2013. године у Палати Србија.

На централном догађају Јавне расправе која траје од 28. октобра до 28. новембра 2013. године учествовали су представници Привредне коморе Србије, Уније послодаваца, продуктне берзе Нови Сад, брокерских кућа и инвестиционих фондова, који нису имали конкретних примедби на представљени Нацрт закона о робним берзама.

Примедбе, предлози и сугестије и даље се могу достављати електронским путем на е-маил адресу: dusica.djordjevic@mtt.gov.rs или поштом на адресу Немањина 22-26, оба са назнаком „Јавна расправа – Нацрт закона о робним берзама”.
Иначе Закон о робним берзама представља новину у домаћем правном систему којом се уређује област робно-берзанског пословања у Србији.

Циљ закона о робним берзама између осталог је и да унапреди трговину пољопривредним производима, јер ће њиме бити унапређен систем гаранција у трговању, значајно смањени трошкови закључења уговора и ризици пословања, смањен првенствено ризик неизвршења обавеза приликом испоруке робе одговарајућег квалитета у одговарајућој количини и ризик промене цене тржишног материјала.