Одмах приватизација за четири бање

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да су три бање у Србији и тражење инвеститора за њихово покретање приоритет за Владу.

Он је казао да је Владина комисија одлучила да је битно да се ускоро реше статуси Бујановачке, Матарушке и Богутовачке бање.

Љајић је у Нишкој бањи изјавио да је посебна комисија коју су формирала четири министарства одлучила да у поступак приватизације одмах иду Бујановачка, Богутовачка, Матарушка и Куршумлијска бања.

,,Настојимо да покренемо оне бање које сада уопште не раде или послују лоше, а постоји могућност да за њих надјемо стратешког партнера или евентуално купца“, изјавио је Љајић након обиласка Института за рехабилитацију ,,Нишка бања”. Он је истакао да комисија сагледава сваку бању појединачно јер свака од њих има своје специфичне проблеме.

,,Већ постоји заинтересованост словачких партнера за Матарушку и Богутовачку бању, видели сте данас заинтересованост власника акционара Пролом бање за учешће у куповини Куршумлијске бање, која је потпуно девастирана, не ради већ 10 година, а тражимо инвеститора или стратешког партнера за Бујановачку Бању“, навео је министар.

Коментаришући тренутно стање Нишке бање, Љајић је оценио да она може да постане озбиљан туристички и конгресни центар, али да су јој потребни нови садржаји и смештајни капацитети.

,,Овде су потребни нови садржаји и то не само здравствени, већ нови смештајни капацитети који се тренутно своде на капацитете неколико приватних домаћинстава и фирми“, казао је министар.

Љајић је додао да држава не може да улаже у нове хотеле, већ само у неопходну инфраструктуру, а да је за изградњу смештајних капацитета потребно пронаћи инвеститоре.

,,Држава је спремна да издвоји средства за саобраћајну и другу комуналну инфраструктуру, али је неопходно да од локалне самоуправе добије пројекте“, навео је Љајић.