Lazarević: Odlučni smo da završimo proces digitalizacije

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija odlučno je u tome da sve slobodne frekvencije iskoristi za završetak procesa digitalizacije u Srbiji, izjavio je danas Tanjugu državni sekretar Stefan Lazarević.

On je naveo da je ministarstvo do sada više puta ukazivalo na to da je nedostatak radiofrekvencijskog spektra i slobodnih frekvencija jedna od osnovnih kočnica razvoja i završetka digitalizacije, a to je i EU navela u pismu koje je uputila tom ministarstvu.

EU u pismu navodi da u potpunosti podržava napore ministarstva u procesu digitalizacije i poziva da se slobodne frekvencije iskoriste za proširenje Inicijalne mreže u cilju probnog testiranja digitalnog signala.

EU je u svom pismu sada ponovila stav koji je iskazivala i ranije, rekao je Lazarević, a to je da slobodne televizijske frekvencije treba iskoristiti za završetak procesa digitalizacije.

On je podsetio da je Ministarstvo u ponedeljak u proceduru stavilo Plan raspodele koji omogućava da se sve slobodne frekvencije iskoriste za završetak procesa digitalizacije.

Nakon dobijanja svih pozitivnih mišljenja, i nakon što RRA donese konačcu odluku, biće otvoren put da naše ministarstvo donese taj Plan raspodele, koji bi omogućio da se te slobodne frekvencije iskoriste za digitalizaciju, rekao je Lazarević.
To konkretno znači, kako je objasnio, brži i sigurniji završetak procesa digitalizacije i oslobađanje radiofrekevencijskog spektra.