MINISTARKA MATIĆ NA OTVARANJU PAVILJONA SRBIJE “EKSPO 2020 DUBAI”

Verujemo da su inovacije i kreativnost kroz saradnju među narodima jedini način da se prevaziđu sadašnji i budući izazovi sa kojima se svi suočavamo, poput ekološke i ekonomske krize, globalne pandemije, pa čak i političkih tenzija istakao je predsednik Republike Srbije u Dubaiju

 Večeras je u prisustvu visokih zvaničnika iz Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i Republike Srbije, održana svečana ceremonija otvaranja Paviljona Republike Srbije na „Dubai EKSPO 2020“ kojoj su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na „EKSPO 2020 Dubai“, Tatjana Matić.

Želja nam je da se Srbija svrsta u red zemalja koje prednjače u inovacijama, ali i u ekonomskim uspesima, istakao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naglasivši da je privilegija za našu državu i njega lično što nam je ukazana čast da se predstavimo svetu u najlepšem svetlu.

„Moj dalekovidi prijatelj Šeik Muhamed je jednom rekao da moramo da obezbedimo uslove da nova generacija bude opremljena znanjem i naučnim obrazovanjem kako bi mogla da predstavlja našu komparativnu prednost u očima celog sveta. Naš jedini izbor je kvalitet.

Srbija je zainteresovana za razvoj savremenih tehnologija i ideja zasnovanih na poslednjim globalnim trendovima, što je još jedan od naših najznačajnijih prioriteta, koji u isto vreme predstavlja i sektor sa najbržim razvojem u Srbiji. To je i razlog što u potpunosti prepoznajemo nameru organizatora svetske izložbe „EKSPO“ i naših domaćina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, da “inovacije i povezanost“ istaknu kao temu ove izložbe“, naglasio je Vučić.

On je dodao da se kao rezultat ovih napora, u brojnim izveštajima i analizama koje su sačinile relevantne institucije širom sveta, Srbija  ističe kao regionalni, pa čak i svetski lider u inovacijama i u pokretanju digitalnih rešenja i koncepata.

„Verujemo da su inovacije i kreativnost kroz saradnju među narodima jedini način da se prevaziđu sadašnji i budući izazovi sa kojima se svi suočavamo, poput ekološke i ekonomske krize, globalne pandemije, pa čak i političkih tenzija“, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima organizacija Svetske izložbe je besprekorna, i može se sa velikom dozom objektivnosti konstatovati da je ona još jedna u nizu potvrda visokog ugleda koji Ujedinjeni Arapski Emirati mudrom politikom mira stiču širom Sveta.

„Naše dve države vezuje iskreno, strateško prijateljstvo, i za jednu od osnovnih smernica svoje spoljne politike smatram  razvoj odnosa Srbije i Emirata. Danas, zajednički projekti naših država doprinose ekonomskom razvoju Srbije i daju našoj ekonomiji veliki zamajac.  Nadam se da su i naši partneri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pođednako zadovoljni tom saradnjom“, naveo je Vučić.

Zahvaljujući sveobuhvatnim društveno-ekonomskim merama i strategijama, Srbija je, kako je rekao, postala najbrže rastuća privreda u regionu koju odlikuje ubrzan priliv stranih investicija i povećanje obima trgovinske razmene.

Vučić se osvrnuo i na nekoliko važnih pokazatelja razvoja i napretka naše zemlje: „Srbija je 2020. imala jednu od najstabilnijih ekonomija u Evropi. Na osnovu naših procena, privredni rast do kraja tekuće godine iznosiće sedma odsto, dok na osnovu procene MMF-a rast BDP-a će iznositi šest odsto. Naša zemlja u 2020. godini uspela je da privuče 62 dsto od ukupnog obima stranih investicija u čitavom regionu“, istakao je Vučić.

Paviljon Srbije je otvoren nastupom vokalne solistkinje Danice Krstić uz multimedijalni performans inspirisan drevnom vinčanskom kulturom, a čiji je glavni akter baletski umetnik Dejan Kolarov.

Simboličnom predajom iskre kreativnosti i inovacija, koja se na našim prostorima začela i neprekidno se prenosi punih 7 000 godina, još iz vremena revolucionarne vinčanske kulture, koja je i inspirisala nastup Srbije, impozantni Paviljon Republike Srbije na „EKSPO Dubai 2020“ je zvanično otvoren.

„Predstavljanjem na Svetskoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju koja je pod rukovodstvom predsednika države gospodina Aleksandra Vučića postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, među prvima po razvoju IT sektora u svetu i lider u regionu kada govorimo o digitalizaciji“, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na „EKSPO Dubai 2020,  Tatjana Matić.

Otvaranje prve Svetske izložbe u arapskom svetu, dan ranije je svojom spektakularnom ceremonijom otvaranja na kojoj su učestvovale najveće svetske zvezde poput: Ellie Goulding, Andrea Bocceli, Lang Lang, Andra Day i mnogi drugi… već ostavila bez daha sve prisutne zvanice i ispisala novu stranicu istorije svetskih izložbi.

Matić je čestitala domaćinima na izrazito visokim standardima u organizaciji najvećeg planetarog događaja u istoriji tokom kojeg se očekuje čak 25 miliona posetilaca.

Prijateljski odnosi Republike Srbije i UAE utemeljeni su u dugogodišnjoj plodnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, a činjenica da se nalazimo u grupi privilegovanih zemalja koje imaju svoj paviljon na jednoj od najprominentnijih lokacija izložbe i da ćemo sa ukupnom površinom od gotovo 2000 m2 biti jedan od dominantnijih paviljona na panorami EKSPO-a, još više potvrđuje bliskost naše dve zemlje i dodatno je prilika da se ovi odnosi učvrste.

„Predstavljanjem na Svetskoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima  svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju koja je pod rukovodstvom predsednika države gospodina Aleksandra Vučića, i uz ogroman i predan rad predsednice Vlade, gospođe Ane Brnabić, postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, među prvima po razvoju IT sektora u svetu i lider u regionu kada govorimo o digitalizaciji“, dodala je Matić.

Paviljon Srbije nalazi se u srcu okruga mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Matić je dodala da je Paviljon u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore, te da će se Srbija nastupom na Svetskoj izložbi predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja.

Nastup Srbije na „EKSPO 2020 Dubai“ realizovan je u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade Republike Srbije – platforma Srbija, Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije

Svetska izložba ,,EKSPO 2020 Dubai’’ biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine, pod sloganom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”. Srbija će tokom šest meseci izložbe pod sloganom ,,Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”, kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma.