„Дигитална експедиција“ посетила Ужице

Ужице, 16. октобар 2021. – Караван „Дигитална експедиција“, покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, посетио је своју девету станицу – Ужице. Кроз тематска предавања и разговоре са експертима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларије за ИТ и еУправу, Ужичани су имали прилику да сазнају све о дигиталној писмености, важности дигиталних вештина, безбедном понашању у онлине свету и осталим погодностима дигиталног простора.

Влада Србије је препознала значај дигитализације за развој наше земље, привреде и друштва и значајна средства улаже у изградњу инфраструктуре која јеС кључна за успостављање електронских услуга и сервиса. Паралелно са овим процесом, неопходно је да грађани и грађанке стекну основне дигиталне вештине за послове будућности и живот у свету који се убрзано дигитализује, да имају једнак приступ дигиталним услугама и да стекну знања на којима ће се заснивати савремено и конкурентно српско друштво, што уједно представља и циљ „Дигиталне експедиције“.

На каравану дигиталних вештина, безбедности и писмености присуствовала је др Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица која је том приликом истакла задовољство што је град Ужице један од 16 градова Србије у којем гостује „Дигитална експедиција“.

„Захваљујући напорима наше Владе која жели да представи дигитално окружење на директан, непосредан и интерактиван начин, наши грађани ће моћи ближе да се упознају са дигитализацијом и начином како да искористе све предности дигиталног света“, изјавила је градоначелница Ужица.

Догађају је присуствовала и проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања која је изјавила да без дигиталних вештина данас није могуће замислити свакодневицу. „Веома је важно да сви грађани Србије, без обзира на разлике у годинама, буду упознати са дигиталним вештинама и да се прилагоде новом начину функционисања. У том циљу, Министарство у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), поред осталог, ради на креирању посебног програма дигиталне писмености за старије, који ће бити пилотиран у 20 геронтолошких центара и домова за смештај одраслих и старих широм Србије. Покренут је и пројекат „Нове вештине за нове индустрије – Национални програм преквалификација за ИТ“, који се фокусира на преквалификације за ИТ сектор за незапослена лица, а укључује и посебну иницијативу за унапређење дигиталне писмености и дигиталних вештина старијих грађана и грађанки“, додала је Кисић Тепавчевић.

 Ужичанима и ужичанкама се обратила Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација: “Иницијатива „Дигитална експедиција“ је круна петогодишњих активности Владе Србије која је дигитализацију дефинисала као приоритет. У периоду пандемије схватили смо колико је заправо дигитална писменост кључна за успостављање свакодневних послова. Без дигиталних вештина, дигиталне писмености и дигиталне безбедности нема просперитета, а циљ каравана је да имамо становништво са развијеним дигиталним вештинама које су неопходне за савремено друштво“.

На деветој станици „Дигиталне експедиције“ присуствовала је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије која је том приликом изјавила: „Караван „Дигитална експедиција“ ће обићи 16 градова, након чега ћемо наставити да путујемо по Србији како бисмо дали шансу свим нашим грађанима да се упознају са електронском управом, постану еГрађани и искористе све што смо урадили и реализовали у последњих пет година и како би из удобности свог дома приступили услугама државне управе и на тај начин добили све што им је потребно. Увођење електронске управе једини је начин да будемо сервис наших грађана који ће бити доступан и функционалан 24 часа, 7 дана у недељу и 365 дана у години.“.

 Током наредна два месеца караван ће посетити још 7 градова Србије и том приликом ће са кључним дигиталним вештинама 21. века имати прилику да се упознају сви грађани, од најмлађих преко генерације З и њихових родитеља, до најстаријих суграђана којима су дигитални ресурси недовољно познати или доступни. Научиће како да остваре безбедно дигитално искуство, како да у онлајн комуникацији са државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, како се купује онлајн и безбедно плаћају робе и услуге и како се долази до проверене, тачне и правовремене информације у дигиталном свету.

Овај пројекат се спроводи уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост” који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

Више информација можете потражити на сајту digitalnaekspedicija.gov.rs