“DIGITALNA EKSPEDICIJA“ U KRALJEVU

Kraljevo, 2. oktobar 2021. – Kraljevo je ovog vikenda bio domaćin karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, pod nazivom „Digitalna ekspedicija“, pokrenutog na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić.

Građani su imali priliku da se na Trgu srpskih ratnika upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu.

Prisutnima se obratio Zoran Mišić, zamenik direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu: “Srbija je spremno dočekala pandemiju korona virusa i za veoma kratko vreme smo uspeli da razvijemo veliki broj usluga za građane kako bismo im omogućili da nastave život i završavaju svoje najosnovnije obaveze onajn“.

Cilj „Digitalne ekspedicije“ je da se građani upoznaju sa elektronskim uslugama, novim tehnologijama, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora, dodao je Zoran Mišić.

Događaju je prisustvovao i Mirko Janić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je tom prilikom izjavio da je digitalna transformacija donela značajne koristi za građane naše zemlje i time omogućila bezbedno digitalno iskustvo svim generacijama“.

Ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kraljevčanima se obratio Vukašin Grozdić,savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić:“ U današnjem vremenu najveća opasnost za socijalnu isključenost dolazi od digitalne isključenosti. Nedostatak znanja i veština za digitalnu pismenost glavna je prepreka razvoju digitalnog građanstva, a u najvećem riziku su najstariji članovi našeg društva. Projekat Digitalne ekspedicije koji je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabic, ima pre svega za cilj da ove sugrađane upozna sa prednostima digitalizacije i uslugama eUprave koje će im život učiniti lakšim i bogatijim za nova iskustva“.

Karavanu „Digitalna ekspedicija“ prisustvovao je i Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, koji se tom prilikom zahvalio predsednici Vlade Srbije, Ani Brnabić na inicijativi i prilici da se građani, kroz predavanja, upoznaju sa osnovama digitalne bezbednosti, pismenosti i brojnim pogodnostima koje digitalni svet nudi.

„Veštine digitalne komunikacije deo su svakodnevice, a tehnološka pismenost podjednako je značajna za osnovce, srednjoškolce, za sve mlade ljude, ali i za one najstarije građane kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni“, dodao je Predrag Terzić.

Na dosadašnjem putovanju karavan je posetio Beograd, Prijepolje, Vršac, Šabac, Smederevo i Kruševac, a u naredna dva meseca posetiće još 9 gradova Srbije: Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs