Пословни разговор министарке Матић са AmCham-ом и најава почетка заједничке кампање “Кликни на сигурно купуј проверено”

Министарство трговине, туризма и телекомуникација и AmCham заједно до смањења онлине сиве економије

Аукција за 5Г мрежу у првој половини 2022. године

 Пет Г мрежа и пратећа регулатива, трговина и тржишни надзор, даљи развој туризма, али и резултати и планови Министарства трговине, туризма и телекомуникација, само су неке од тема о којима су разговарали министарка Татјана Матић, председник Америчке привредне коморе  Зоран Петровић и Иван Милетић, први потпредседник AmCham-а.

„AmCham има одличну сарадњу са министарком Матић која је увек спремна да саслуша проблеме са којима се суочавамо, али и много важније да те проблеме заједнички и превазиђемо. Заједнички рад на заштити права интелектуалне својине, олакшавању трговинских прописа, укидање нецаринских баријера, заједничка борба против сиве економије и нелегалне трговине преко интернета само су неке од области нашег интереса. Иако је до сада постигнут напредак у великом броју области, испред нас је доста посла и реформских прописа које тек треба да унапређујемо“, рекао је Зоран Петровић.

„Трговина преко интернета убрзано се развија и све чешће замењује традиционалну куповину, а током пандемије се повећала за 300%. Званични подаци НБС показују да је у првој половини 2021. године број динарских плаћања на сајтовима српских трговаца износио близу 11 милиона трансакција, што је за 91% више него у првој половини претходне године. Истовремено, вредност поменутих трансакција је износила преко 25 милијарди динара, што је раст од 99% у односу на исти период прошле године. Овај податак представља развојну шансу за наше трговце, а захваљујући новим законима у области ел. пословања и ел. трговине, али и у области информационе безбедности, било  је омогућено нагло преусмеравање многих активности на онлајн окружење, чиме је упркос пандемијским околностима одржано друштвено фукционисање, а у великој мери и економија”. – изјавила је Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација

5Г мрежа

Говорећи о важности увођења 5Г мреже за повећање конкурентности српске привреде у региону, али и глобално, министарка Матић је изјавила да су наше компаније спремне, а да се израда Правилника о критеријумима за минимално учешће и аукција за 5Г фреквенцију очекује у првој половини 2022. године.

Коментаришући важност 5Г сигнала, министарка Матић је нагласила да је за успех овог пројекта поред саме аукције кључна спремност телекомуникационих оператора за улагање у инфраструктуру која ће омогућити пун опсег услуга, од аграра до медицине и осталих, које 5Г може у потпуности да омогући.

Нелегална трговина и тржишни надзор

Повећање капацитета надзора над нелегалном трговином на интернету донео је значајне резултате. Ефикасност Тржишне инспекције од почетка примене Закона о инспекцијском надзору, борба против нелегалне трговине, као и заштита права интелектуалне својине, повећали су се за више од 50 пута у односу на период пре употребе софтверских алата.

За даље унапређење у борби против илегалне трговине јесте обједињени инспекцијски надзор који омогућава ефикаснији рад инспекције и комуникацију ресорних министарстава: трговине, туризма и телекомуникације, здравља и пољопривреде.

Министарство ће и у наредном периоду наставити са унапређењем капацитета, едукацијом и увођењем нових софтвера, што је заједно услов да инспекцијка служба одговори на савремене потребе тржишта.

Дигитална отпремница

Привреда већ неко време тражи и формалну дигитализацију документације која прати робу у превозу, посебно дигитализацију отпремнице. Овај помак значајно ће смањити администрацију у трговини, и заједно са е-фактурама омогућити дигитализацију комплетних процеса у логистици.

Како министарка Матић наглашава, Закон о трговини ће ускоро ући у процедуру, чиме ће печат и у овом делу пословања бити укинут.

Заједничком кампањом против нелегалне е-трговине

Овом приликом лансирана је заједничка кампања Америчке привредне коморе и Министарства трговине, туризма и телекомункација „Кликни на сигурно купуј проверено са циљем сузбијања илегалне трговине преко интернета. Трговина преко интернета се убрзано развија и све чешће замењује традиционалну куповину а током периода пандемије повећала се за 300 посто, док се у исто време велики проценат нелегалне трговине пребацио на интернет.

„Велико ми је задовољство да најавим лансирање заједничке кампање Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Америчке привредне коморе, под називом “Кликни на сигурно купуј проверено”, која је посвећења сузбијању илегалне трговине преко интернета. Поред развоја капацитета тржишног надзора над онлине трговином, неопходно је повећати и ниво знања самих потрошача на интернету и како безбедно уживати у благодетима интернет куповине, а верујемо да ће ова кампања послужити тој сврси”. – закључила је Матић.

Поред развоја капацитета тржишног надзора над онлине трговином, поменута кампања има за циљ едукацију грађана о начинима за препознавање легалних онлине радњи и електронских трговаца, безбедних начина плаћања наручене робе, као и упознавање са потрошачким правима које имају.