2017. година проглашена за међународну годину одрживог туризма за развој

У Мадриду је, у оквиру шпанског Међународног сајма туризма (ФИТУР 2017), 2017. година свечано проглашена међународном годином одрживог туризма за развој од стране Уједињених нација.

Помоћник министра за туризам Рената Пинџо присуствовала је свечаном проглашењу, а током боравка у Мадриду се састала са генералним секретаром УНWТО Талебом Рифаијем и директорком за Европу, Изабелом Гарањом. Том приликом су разговарали о сарадњи и потенцијалним пројектима УНWТО у „Оквиру развојног партнерства 2016-2020 Владе Републике Србије и Тима Уједињених нација у Србији (УНДАФ 2016-2020)“, као и о конференцији коју ће Република Србија организовати у сарадњи са УНWТО у јуну 2017. године на тему одрживог туризма у региону Дунава.

Пинџо је такође пренела речи генералног секретара Светске туристичке организације Талеба Рифаија да туризам све више и са правом постаје признат као сектор који може помоћи и послужити стварању бољег света. Он је рекао да је ова година јединствена прилика да се промовише допринос туризма постизању будућности какву желимо да заједнички треба да се одреди улога коју туризам има на агенди одрживог развоја, до 2030. године и након тога.

Генерална скупштина УН је 2015. године, на 70. седници донела одлуку да се 2017. година посвети доприносу туризма одрживом развоју.

Успешна сарадња Републике Србије са Светском туристичком организацијом, као и завидан углед који наша земља има као чланица, потврђује и други узастопни мандат (за период 2013-2017. године) у Извршном савету ове светске организације.