Љајић: Македонија смањује цене уверења за увоз пшенице

СКОПЉЕ – Ресорна министарства Србије и Македоније договорила су данас у Скопљу што скорију промену уредбе и смањење цене фитосанитарних уверења за увоз пшенице, на ниво цена у Србији, изјавио је данас потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Љајић је након састанка Тањугу рекао да је то краткорочно, а да је дугорочно решење међусобно признавање сертификата и уверења двеју држава.

„Они ће најпре, верујем већ током идуће недеље да снизе цене и изједначе их са нашим, односно колика је наша цена толико ће бити и њихова, а дугорочно да би се олакшао проток роба треба да се потпише споразум о међусобном признавању сертификата“, објаснио је министар.

То би, према његовим речима, олакшало проток роба.

Љајић истиче да се настоји да се отклоне све ванцаринске баријере у трговини са Македонијом јер је та земља једна од три најзначајнија партнера Србије у оквиру земаља чланица ЦЕФТА споразума.

„Македонија је значајно тржисте за наше произвођаче. Прошле године имали смо 654 милиона робне размене, од чега је наш извоз био 470 милиона евра“, рекао је министар.

Он је додао да се и ове године бележи раст извоза од 15 одсто, а увоза из те земље за осам одсто.

Спољно трговинска размена Србије и Македоније порасла је укупно за 13 одсто.

„Уколико ове баријере отклонимо и ако се несметано одвија трговина две земље, можемо реалтивно брзо доћи до милијарду евра спољно- трговинске размене, а предуслов за то је да немамо овакве ситуације које ограничавају проток робе из једне и друге земље“, рекао је Љајић.

Он је рекао да се нада да се проблем може трајно решити ако се придрзавамо протписаних споразума, и ако се потпише Споразум о међусобном признавању сертификата.

Састанак у Македонији је организован због ситуације настале након одлуке македонских власти да повећају цене фитосанитарних уверења за увоз пшенице.

Тиме је фактички заустављен извоз пшенице из Србије у Македонију.

Љајић је раније позвао надлежне у Влади Македоније на разговор о превазилажењу проблема пре него што он, како је тада рекао, „ескалира и наруши робну размену две земље“.

Одлуком македонског Министарства пољопривреде, цене фитосанитарних уверења за увоз пшенице у ту земљу су повећане за 833 посто.