Јачање поверења у електронско пословање и е-управу

„Ми смо као друштво и као држава на добром путу дигиталне трансформације, промене начина пословања, али и јавне управе, образовања, брже и ефикасније комуникације, већег приступа информацијама и смањења трошкова пословања и сервиса јавне управе“, рекла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић на отварању конференције Smart E-Government у хотелу „Crowne Plaza“ у Београду.

Она је истакла да ће томе допринети и нови закон о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, чији је Нацрт припремило Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Јачање поверења у електронско пословање и е-управу

„Очекујемо да ће закон бити усвојен до краја године и да ће знатно унапредити електронско пословање, али и електронске сервисе државне управе у складу са европским стандардима“, рекла је Матић и додала да је Нацрт тог закона прошлог месеца био на јавној расправи, где су представници јавног и пословног сектора својим коментарима дали значајан допринос унапређењу текста закона.

Државни секретар је подсетила да 63,8% домаћинстава у Србији има интернет прикључак, преко 1.500.000 људи користи сервисе електронске јавне управе, преко 1.220.000 људи поручује и купује робу преко интернета, 99,1% предузећа има интернет.

„Сви ови подаци нам говоре да дигитално доба није будућност, већ постаје наша свакодневица и да је неопходно да се институционално поставе правила дигиталног функционисања друштва и отклоне препознате препреке и проблеми. Држава Србија сигурним кораком иде у сусрет решавању питања сајбер безбедности и сајбер поверења, пратећи европске трендове и решења других држава“, закључила је Татјана Матић.

Дводневну Конференцију Smart E-Government која је посвећена савременим системима за е-Управу и системима за успоставу поузданих електронских идентитета у електронској размени државе са грађанима и пословним субјектима, организовала је професионалнa асоцијацијa Асоцијација за рачунарство, информатику, телекомуникације и нове медије Србије (АСИТ).