Спречити нападе малициозног софтвера

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је свим грађанима, организацијaма, предузећима, да заштите своје рачунаре и информационе системе од малициозног софтвера „WannaCrypt“, популарног назива „WannaCry“, који онемогућава приступ и коришћење података на рачунарима.

„Најновији сајбер напад на глобалном нивоу угрозио је информационе системе у преко 150 земаља, међу којима су и системи здравствених организација. Овакви масовни напади, нарочито на системе од посебног значаја, још једна су потврда колико је тема информационе безбедности важна, и колики изазов она представља у целом свету“, истакла је Татјана Матић, подсетивши да је у Србији прошле године донет Закон о информационој безбедности, као и да су усвојене Уредбе тог закона.

„Законом о информационој безбедности и подзаконским актима дефинисани су надлежности, мере заштите и поступања у случају угрожавања безбедности система и података. Такође, израђена је Стратегија развоја информационе безбедности у Републици Србији, чије усвајање очекујемо ускоро“, најавила је државни секретар.

Овом приликом, она је позвала грађане да се информишу и путем броја телефона Националног контакт центра за безбедност деце на интернету – 19833, где могу да добију савете о заштити својих ИКТ уређаја од компјутерских вируса.
РАТЕЛ као надлежни Национални Центар за за превенцију безбедносних ризика у информационо комуникационим системима упозорио је све кориснике рачунара о брзом ширењу ransomware напада под називом „WannaCry”.

Имајући у виду да је проблем присутан на Microsoft Windows системима РАТЕЛ, у циљу заштите рачунарских система, препоручује свим корисницима ажурирање оперативног система како би била инсталирана сигурносна исправка MS17-010.
Превентивне мере предузео је и Сектор за информационо-комуникационе технологије Управe за заједничке послове републичких органа, како би се спречили евентуални напади на информационе системе јавне управе.