„Povezane škole“ investicija za budućnost

“Krenuli smo u reformu obrazovnog sistema kako bismo mlade pripremili za sve digitalne veštine koje donosi 21. vek, ali i kako bi ekonomski sistem zemlje bio spreman da odgovori na izazove koje donosi digitalna era, a mladi obučeni za poslove budućnosti“, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
Prilikom obilaska radova na izgradnji lokalne računarske mreže u Osnovnoj školi „Vojvoda Radomir Putnik“ u Beogradu, koji se sprovode u okviru kapitalnog projekta ,,Razvoj IKT infrastrukture u ustanovama obrazovanja, nauke i kulture – „Povezane škole“, predsednica Vlade Srbije najavila je da će od septembra biti obezbeđeni uslovi za 10.000 digitalnih učionica u celoj Srbiji u okviru tog projekta.

„Ovo je način kako mi investiramo u budućnost. Bavimo se modernizacijom administrativnih postupaka u školama, kako bismo uštedeli vreme ljudima koji rade sa decom, profesorima, nastavnicima, da bi imali vremena da se posvete učenicima”, dodala je premijerka.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, istakla je značaj podrške Vlade Srbije ovom kapitalnom projektu, navodeći da je njegova ukupna vrednost četiri milijarde i 116 miliona dinara.

„Bežični internet u školama je infrastrukturna osnova za opremanje škola odgovarajućom računarskom opremom, digitalnim nastavnim sadržajima i primenom potpuno nove metodike, ne samo u nastavi informatike i vođenju elektronskih dnevnika, već u svim nastavnim predmetima i kompletnom procesu obrazovanja“, istakla je državna sekretarka, preciziravši da se radovi u ovom trenutku izvode ili su privedeni kraju u 57 škola, dok su za još oko 300 škola završene pripremne radnje.

Izgradnja mreže u okviru projekta „Povezane škole“, koji realizuju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zvanično je počela 24. juna, i trenutno se sprovodi u školama u Beogradu, Nišu, Trsteniku, Paraćinu, Beloj Palanci, Vranju, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu. Prethodno je realizovan pilot projekat kojim je obuhvaćeno 27 osnovnih i srednjih škola u 16 gradova u Srbiji.