Pindžo: Ruralni turizam prepoznat kao jedan od proizvoda od posebnog značaja za razvoj turizma u Srbiji

Pomoćnica ministra Renata Pindžo istaklaje da je prema Strategiji razvoja turizma od 2016. do 2025. godine, ruralni turizam prepoznat kao jedan od proizvoda od posebnog značaja za razvoj turizma i da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u poslednje četiri godine izdvojilo oko 38.000.000 dinara kreditnih sredstava za poljoprivredna gazdinstva.

Govoreći na skupu “Salaši i seoska turistička domaćinstva kao značajn segment turističkeponude“ koji je održanu Novom Sadu, naglasila da je to jedini turistički proizvod u Republici Srbiji zakoji je urađen Program razvoja koji je Vlada RS usvojila u novembru 2011. godinekao rezultat projekta pet agencija Ujedinjenih nacija među kojima je UNWTO i FAO.

Pindžo je u okviru teme “Aktuelne izmene zakonske regulative i finansijska podrška razvojururalnog turizma” navelada su neke od ključnih promena za fizička lica pružaoce usluga smeštaja koje predviđanovi Zakon o ugostiteljstvu, paušalno plaćanje poreza i boravišne takse, poslovanje bez posrednika kao i uvođenje jedisntvenog informacionog sistema E-turista.

Dodala je da se u cilju suzbijanja sive ekonomije propisuje i to da će se svako izdavanje smeštaja na period kraći od 30 dana smatrati pružanjem ugostiteljskih usluga smeštaja.

Takođeje navela da će se novim Zakonom o ugostiteljstvu uvesti Centralni informacioni sistem (E turista) u oblasti ugostiteljstva i turizma kao jedinstven i centralizovan elektronski informacioni sistem, koji će sadržati sve relevantne podatke o pružaocima usluge smeštaja i objektima za smeštaj, preko koga će se vršiti njihova evidencija i unosiće se drugi podaci koji će biti važni za unapređenje promocije i rezultate srpskog turizma. Ovim sistemom će se redukovati administrativne procedure, unaprediti statističko praćenje kretanja turista, povećati prihod budžeta lokalnih samouprava i budžeta RSkao i mnoge druge prednosti.

Pomoćnica ministra Renata Pindžo je na tematskom skupu  u Novom Sadu izjavilada je cilj novog pravnog okvira unapređenje poslovnog ambijenta za fizička lica pružaoce usluga smeštaja ali i suzbijanje sive ekonomije i unapređenje konkurentnosti Srbijekao turističke destinacije.