Отвара се координациони центар за помоћ извозницима у Русију

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић састали су се данас са представницима удружења „Плодови Србије“, са којима су разговарали о могућностима за повећање извоза воћа и поврћа из Србије на руско тржиште, након што је Влада Руске Федерације увела једногодишњу забрану увоза појединих пољопривредних производа из земаља ЕУ.

Представници удружења „Плодови Србије“  су том прилико обавештени да ће бити формиран координациони центар за пружање помоћи српским предузећима приликом извоза пољопривредних производа у Русију, који ће функционисати при Привредној комори Србије, а у чији састав ће ући представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Управе царина.

Поменути координациони центар биће доступан извозницима 24 сата дневно и у сталном контакту са Трговинским представништвом Руске Федерације у Србији, како би одмах биле решене све евентуалне несугласице и проблеми око извоза на руско тржиште.

Представници Управе царина и Управе за заштиту биља, који су присуствовали састанку, истакли су да ће  у наредном периоду радити појачане контроле српског воћа и поврћа које одлази на тржиште Русије, али и увоза на наше тржиште из ЕУ и других земаља, у циљу спречавања могућих злоупотреба, а посебно реекспорта.

Представници Амбасаде Руске Федерације који су такође били присутни, нагласили су да је квалитет воћа и поврћа из Србије на руском тржишту добар и изразили очекивање да ће и убудуће бити испуњени сви стандарди које прописују, како би се увоз поменутих производа из Србије несметано одвијао и повећао.

Договорено је и да на месечном нивоу буде јавно истицана листа свих привредних субјеката који су откривени у покушајима недозвољеног извоза у Русију. Љајић и Сертић ће наставити разговоре са домаћим извозницима, а изразили су и спремност државе да додатно подстакне њихово учешће на предстојећим јесењим сајмовима у Москви – „World food“ и „Златна  јесен“.