Obuke iz digitalnih veština za žene iz oblasti Sjeničko-peštarske visoravni, Golije i Kopaonika

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je u Sjenici i Novom Pazaru, da digitalne tehnologije moraju biti dostupne svima, ali da među prioritetima moraju da budu društvene grupe koje su u nepovoljnom položaju, kao što su žene u ruralnim oblastima.

„Budućnost koju nam donosi digitalno doba neće poznavati nijednu delatnost, veštinu ili znanje, koji ne uključuju digitalne veštine. I za komunikaciju, i za poslovanje, i za lični razvoj, upotreba digitalnih tehnologija biće apsolutno neophodna“, istakla je Matić na predstavljanju projekta „Digitalna pismenost – prozor u svet mogućnosti i promena za žene Sjeničko-pešterske visoravni“.

Ona je napomenula da je posebna dodata vrednost ovog projekta koji sprovodi udruženje „BIO IDEA za održivi razvoj“ iz Sjenice, omogućavanje uslova za prevođenje rada žena iz neformalnog u formalno zapošljavanje.

Matić je prisustvovala i početku digitalne obuke za žene iz oblasti Pešterske visoravni, Golije i Kopaonika u okviru projekta „Podizanje nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena iz ruralnih oblasti“ koji realizuje Udruženja građana „Centar za stručne obuke i kurseve“ iz Novog Pazara.

„Osposobljavanje žena u ruralu za upotrebu digitalnih tehnologija, podstiče dostizanje rodne ravnopravnosti, ali takođe omogućava i razvoj seoskog turizma, kao i poljoprivrednih delatnosti kojima se stanovništvo u ovim oblastima primarno bavi, kao što su stočarstvo i prerada mleka i mesa“, istakla je državna sekretarka.

U pitanju su dva od 27 projekata koji su odobreni na Konkursu za razvoj informacionog društva Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, na teme podizanje nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena iz ruralnih oblasti i podizanje kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednih gazdinstava u oblasti e-trgovine i elektronskog poslovanja.