Кључна је дигитална трансформација у образовању

„За постизање конкурентности у савременом пословању и сустизање глобалних токова у привредном развоју, кључна је дигитална трансформација у образовању“, истакла је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић на отварању програма Education Sinergija, у оквиру конференције Синергија 16 која је одржана у хотелу Crowne Plaza, у организацији компаније Мајкрософт.

„Министарство надлежно за информационо друштво и електронске комуникације, развој комуникационе инфраструктуре посматра као камен темељац реформе образовања, који ће омогућити алате за примену нових технологија у систему едукације, и услове за увођење информатике и програмирања у обавезни наставни програм“, објаснила је државни секретар, подсетивши да је то Министарство, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Академском мрежом Србије, покренуло пројекат повезивања свих основих и средњих школа на ту мрежу, захваљујући којем ће школе добити бесплатан и безбедан интернет.

Она је додала је у сарадњи са развојним финансијским институцијама влада САД и Канаде у припреми и надградња тог пројекта, под називом „Connected Schools“ који треба да заокружи информационо-комуникациону структуру у 1700 основних и средњих школа.

„Влада републике Србије, на челу са премијером Александром Вучићем, има и визију и циљеве, као и људе који могу да спроведу дигиталну трансформацију. Министри ресорних министарстава, министар трговине, туризма и телекомуникација и потпредседник Владе Расим Љајић, министарка државне управе, Ана Брнабић, министар финансија Душан Вујовић, уз представнике министарства просвете, привреде, здравства, показују спремност да раде на целокупној друштвеној трансформацији у правцу потреба нашег времена“, истакла је Матић.

Учествујући на панелу „Дигитална трансформација пословања“ у оквиру конференцијског програма „Синергија Бизнис дан“, државни секретар је подсетила да је крупни помак у поступку дигиталне трансформације држава начинила процесом дигитализације телевизије, који је, између осталог, омогућио коришћење великог броја нових и технолошки напредних сервиса. Она је такође подсетила да је на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација усвојен Закон о информационој безбедности, да је Нацрт закона о о електронском документу, електронској идентификацији, услугама од поверења у електронском пословању, прошао јавну расправу, као и да су у припреми нови Закон о електронским комуникацијама, и Закон о броадбенду, што су све прописи неопходни за институционалну подршку развоју информационог друштва.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација је такође представила Нацрт стратегије развоја индустрије информационих технологија, који је припремило то Министарство, у сарадњи са Привредном комором Србије и представницима ИТ кластера и ИТ заједнице.

У панел дискустији учествовали су и помоћник министра просвете, Снежана Марковић, генерални директор Мајкрософт Србија и Црна Гора, Жељко Вујиновић, председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж, генерални директор Телеком Србија, Предраг Ћулибрк, ЦЕО и суоснивач Нордеуса Бранко Милутиновић и председник компаније МК група Миодраг Костић.