Knežević: Podrška inovacijama u turizmu

Državni sekretar za turizam Miroslav Knežević i pomoćnik ministra Renata Pindžo učestvovali su na skupu povodom obeležavanja Svetskog dana turizma na temu „Turizam i digitalna transformacija“, koji se ove godine održava u Budimpešti.

Na skupu se govorilo o važnosti i ulozi modernih tehnologija u postizanju ciljeva održivog turizma, značaju inovacija i preduzetništva, važnosti digitalnih podataka koji utiču na organizaciju i realizaciju putovanja ali i na turizam u celini.

Knežević i Pindžo su se u Budimpešti sastali sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije Zurabom Pololikašvilijem i tom prilikom ga upoznali sa sistemskim reformama koje Srbija preduzima sa ciljem digitalizacije turizma.

Knežević je naglasio da se u Srbiji intenzivno radi na uvođenju jedinstvenog i centralizovanog informacionog sistema E- turista, ali i da se preduzimaju koraci za pružanje sistemske podrške inovacijama u turizmu.

Srpska delegacija se sastala i sa predsednicom Svetskog saveta za putovanja i turizam Glorijom Gevarom, sa kojom su takođe pričali o digitalizaciji turizma ali i o inovacijama i mogućnostima njihovog finansiranja.

Na skupu u Budimpešti proglašeni su polufinalisti prvog UNWTO Tourism Startup takmičenja, koji su pokrenuli UNWTO i Globalia sa ciljem da podrže start up preduzeća sa inovativnim idejama koja imaju potencijal da revolucionarno promene način na koji putujemo i uživamo u turizmu.

Obeležavanje Svetskog dana turizma koji je organizovala Svetska turistička organizacija, okupio je globalne lidere i ključne stejkholdere iz javnog i privatnog sektora.