Predsednik Britansko-srpske privredne komore Pol Džadž

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa predsednikom Britansko-srpske privredne komore ser Pol Džadžom o mogućnostima unapređenja privredne saradnje dve zemlje.

Ministar Ljajić i ser Pol Džadž su se složili da postoje kapaciteti da se robna razmena između Srbije i Velike Britanije poveća, ali i da ima prostora za dolazak znatno većeg broja britanskih investitora u Srbiju.

Predsednik Britansko-srpske privredne komore istakao je da je poljoprivreda sektor u kom ima najviše prostora za saradnju i da bi srpski prehrambeni proizvodi mogli da se prodaju u britanskim lancima supermarketa. Druga prilika za intenzivniju saradnju je oblast informacionih tehnologija, gde postoji prostor za upošljavanje domaćih stručnjaka na projektima britanskih kompanija. Kad je reč o investicijama, Pol Džadž smatra da su britanski investitori zainteresovani da ulažu u Srbiju u oblast energetike, posebno obnovljivih izvora energije.

Ministar Ljajić je naglasio da će u okviru Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije biti otvoreno posebno odeljenje koje će pomagati stranim investitorima u prevazilaženju proceduralnih i birokrtaskih prepreka. Gost iz Velike Britanije je pozdravio ovu ideju, kao i nameru nove vlade da pojednostavi propise, smanji birokratiju i Srbiju učini respektabilnim investicionim tržištem.