RATEL imenovan za telo za ocenjivanje usaglašenosti RiTT opreme u skladu sa Pravilnikom o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva je 29. maja 2012. godine imenovalo RATEL za telo za ocenjivanje usaglašenosti RiTT opreme sa bitnim zahtevima iz Pravilnika o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi („Službeni glasnik RS”, br. 67/11 i 11/12) na osnovu ovlašćenja iz člana 13. Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti („Službeni glasnik RS”, broj 36/09) i člana 7. stav 4. Uredbe o načinu imenovanja i ovlašćivanja tela za ocenjivanje usaglašenosti („Službeni glasnik RS”, broj 98/09).

Republička agencija za elektronske komunikacije je imenovana za poslove:

1) pregleda tehničke dokumentacije sa izdavanjem Izjava o usaglašenosti sa svim bitnim zahtevima iz čl. 4. i 8. Pravilnika iz Priloga 3. Pravilnika, u skladu sa članom 16. stav 2. tačka 1. Pravilnika

2)  pregled tehničke dokumentacije sa izdavanjem Potvrde o usaglašenosti sa svim bitnim zahtevima iz čl. 4. i 8. Pravilnika u skladu sa članom 18. Pravilnika.

Takođe, Agencija je ovlašćena da kao Imenovano telo učestvuje u postupku interne kontrole proizvodnje i ispitivanja uređaja u skladu sa članom 16. stav 1. i Prilogom 2. Pravilnika.

 

Kompletan spisak opreme za koju će Agencija vršiti poslove ocenjivanja usaglašenosti opreme.

Lista standarda koje će Agencija primenjivati u postupku ocenjivanja usaglašenosti.

Pravilnik o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi

 

Podsećamo da je za početak primene Pravilnika o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi predviđen 1. jun 2012. godine.

Od tog datuma više nije potrebno pribavljati saglasnost za uvoz RiTT opreme koje je Republička agencija za elektronske komunikacije izdavala u skladu sa tačkom 8. Odluke  o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit propisano pribavljanje određenih isprava („Službeni glasnik RS”, broj 58/11)

Republička agencija će u skladu sa rešenjem o imenovanju izdavati dve vrste dokumenata:

1)    Izjavu o usaglašenosti u skladu sa članom 16. stav 2. tačka 2) i Prilogom 3. Pravilnika o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi, ili

2)    Potvrdu o usaglašenosti koju Agencija izdaje ako proizvođač, njegov zastupnik ili uvoznik nije registrovan na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa članom 18. i Prilogom 3 Pravilnika o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi.